Kokki
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.
Ammatti ja opinnot
Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.
Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi
- kahvilat
- erilaiset ravintolat
- catering-alan yritykset
- suurkeittiöt
- juhla- ja pitopalveluyritykset.
Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Seuraava yhteishaku on 18.2.–18.3.2025.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
- Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, Kontinkankaan yksikön opetuskeittiö os. Kiviharjuntie 6 ja Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, Oulu.
- Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90400 Kempele
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2025 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Kaukovainion palvelut yksikössä 80 ja Kempeleen-Limingan yksikössä 18 aloituspaikkaa.
Osaamisala valitaan opintojen aikana.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Lounasruokien valmistus, 40 osp
- Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 15 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Palvelukeittiön toiminnot, 15 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Lisätietoa opiskelusta aiheutuvista kustannuksista löydät Tietoa uudelle opiskelijalle sivulta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.
Lisätiedot
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Mervi Savela, p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi
Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Kempeleen-Limingan yksiköissä on koulutukseen jatkuva haku.
Kaukovainion palvelut yksikössä koulutukseen on jatkuva haku 27.9.2024 saakka.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Kaukovainion yksikkö, palvelut: Tarvittaessa täydennetään elokuussa 2024 aloittanutta ryhmää 7.10.2024 alkaen. Seuraava ryhmä aloittaa opinnot 7.8.2025.
Kempeleen-Limingan yksikössä opinnot alkavat seuraavasti:
- 7.10.2024
- 13.1.2025
- 3.2.2025
- 10.3.2025
- 1.9.2025
- 6.10.2025
Koulutuspaikka
- Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, 90250 Oulu, Kontinkankaan yksikön opetuskeittiö os. Kiviharjuntie 6 ja Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu
- Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
HUOM: Ravintola- ja catering-alan koulutus on siirtynyt OSAOn Kaukovainion palvelut -yksikköön Haukiputaalta 1.8.2024 ja Muhokselta tulee siirtymään 1.1.2025. Jatkossa ravintola- ja catering-alan koulutusta on OSAOssa tarjolla Kaukovainion palvelut -yksikössä ja Kempeleen-Limingan yksikössä Kempeleen toimipisteessä.
Opiskelijavalinta
Hakijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Kaukovainion palvelut yksikön koulutuksessa hakijat kutsutaan haastatteluun kerran kuussa. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinnat tehdään noin viikon sisällä haastattelun jälkeen.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Lisätietoja täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat.
Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Lounasruokien valmistus, 40 osp
- Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 10 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
- Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
- Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.
Lisätiedot
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Opinto-ohjaaja Mervi Savela (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.
Työvoimakoulutus
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.
Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.
Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.
Keittiön taitava jokapaikanhöylä
Kokiksi valmistunut Huugo viihtyy erityisesti fine diningin parissa.
Laatu, maku ja palvelu ovat kokin supervoimia
"Makumaailmojen luominen on ihanaa", iloitsee kokiksi valmistunut Tiina.
Mitka viihtyy päivätyössä koulun keittiöllä
Alan monipuoliset työtehtävät sopivat eri elämäntilanteisiin