Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Ravintola- ja catering-alan koulutus sopii sinulle, joka haluat kehittyä ruoanvalmistus-, leivonta- sekä asiakaspalvelutaidoissa ja työllistyä monipuolisiin ravitsemisalan työpaikkoihin. Kokkina pääset käyttämään niin kädentaitoja, mielikuvitusta kuin luovuuttasi.

Ammatti ja opinnot

Kokkina toimit monipuolisissa ravintola- ja catering-alan työtehtävissä. Alan työtehtävissä toimiminen edellyttää itsenäistä, omatoimista sekä vastuuntuntoista asennetta. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia, kuten myös palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työtä tehdään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten mukaisesti ja noudatetaan alan sopimuksia ja säädöksiä.

Koulutus antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä koulutuksella. Opintoihin on mahdollista sisällyttää myös kansainvälistä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Valinnaisilla tutkinnon osilla pystyt rakentamaan itsellesi yksilöllisen, laajan osaamisen ravintola- ja catering-alalla.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla esimerkiksi

  • kahvilat
  • erilaiset ravintolat
  • catering-alan yritykset
  • suurkeittiöt
  • juhla- ja pitopalveluyritykset.

Ala työllistää hyvin ja koulutus antaa hyvän pohjan korkeakouluopintoihin (esimerkiksi restonomi (amk)), ammattitutkintoihin sekä erikoisammattitutkintoihin. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku on 18.2.–18.3.2025.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

  • Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, Kontinkankaan yksikön opetuskeittiö os. Kiviharjuntie 6 ja Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, Oulu.
  • Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90400 Kempele

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2025 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Kaukovainion palvelut yksikössä 80 ja Kempeleen-Limingan yksikössä 18 aloituspaikkaa.

Osaamisala valitaan opintojen aikana.

Opiskelijavalinta

Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 15 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelukeittiön toiminnot, 15 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijoille maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin opiskelun aikana sinulle syntyy kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Lisätietoa opiskelusta aiheutuvista kustannuksista löydät Tietoa uudelle opiskelijalle sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

 

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Opinto-ohjaaja Mervi Savela, p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Opinto-ohjaaja Marcella Puranen p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

 

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Kempeleen-Limingan yksiköissä on koulutukseen jatkuva haku.
Kaukovainion palvelut yksikössä koulutukseen on jatkuva haku 27.9.2024 saakka.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Kaukovainion yksikkö, palvelut: Tarvittaessa täydennetään elokuussa 2024 aloittanutta ryhmää 7.10.2024 alkaen. Seuraava ryhmä aloittaa opinnot 7.8.2025.

Kempeleen-Limingan yksikössä opinnot alkavat seuraavasti:

  • 7.10.2024
  • 13.1.2025
  • 3.2.2025
  • 10.3.2025
  • 1.9.2025
  • 6.10.2025

Koulutuspaikka

  • Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, 90250 Oulu, Kontinkankaan yksikön opetuskeittiö os. Kiviharjuntie 6 ja Opetusravintola Hilikku, Kasarmintie 8 H, 90130 Oulu
  • Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

HUOM: Ravintola- ja catering-alan koulutus on siirtynyt OSAOn Kaukovainion palvelut -yksikköön Haukiputaalta 1.8.2024 ja Muhokselta tulee siirtymään 1.1.2025. Jatkossa ravintola- ja catering-alan koulutusta on OSAOssa tarjolla Kaukovainion palvelut -yksikössä ja Kempeleen-Limingan yksikössä Kempeleen toimipisteessä.

Opiskelijavalinta

Hakijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Kaukovainion palvelut yksikön koulutuksessa hakijat kutsutaan haastatteluun kerran kuussa. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelijavalinnat tehdään noin viikon sisällä haastattelun jälkeen.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Lisätietoja täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antavat yksiköissä toimivat oppisopimustoimijat.

Katso oppisopimustoimijoiden yhteystiedot

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 60 osp, esimerkiksi
  • Á la carte -ruoanvalmistus, 30 osp
  • Kahvilapalvelut, 10 osp
  • Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot, 10 osp
  • Suurkeittiön ruokatuotanto, 25 osp
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus, 25 osp
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen, 15 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa, 15 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).

Ammattilukio 

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Opinto-ohjaaja Mervi Savela (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi

Opinto-ohjaaja Marcella Puranen (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae Kaukovainion koulutukseen

Hae Kempeleen koulutukseen

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Andreas tutustui alaan Kaukovainion palvelut yksikössä

Somevaikuttaja Andreas Tolonen vieraili Kaukovainion palvelut yksikössä ja tutustui mm. kokin tehtäviin. Katso video YouTubessa.

Rami opiskelee kokiksi

Videolla OSAOsta kokiksi opiskellut Rami kertoo opiskelustaan. Näet kuinka hän työskentelee erilaisissa kokin työtehtävissä. Katso video Youtubessa.

OSAOsta valmistuneen Huugon mietteitä

Kokisti valmistunut Huugo kertoo videolla opinnoistaan sekä tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Keittiön taitava jokapaikanhöylä

Kokiksi valmistunut Huugo viihtyy erityisesti fine diningin parissa.

Lue artikkeli Huugon kokemuksista

Laatu, maku ja palvelu ovat kokin supervoimia

"Makumaailmojen luominen on ihanaa", iloitsee kokiksi valmistunut Tiina.

Lue Tiinan matkasta kokiksi

Mitka viihtyy päivätyössä koulun keittiöllä

Alan monipuoliset työtehtävät sopivat eri elämäntilanteisiin

Lue Mitkan tarina

Voisit olla kiinnostunut myös näistä ammateista ja opinnoista