AC Oulun edustusjoukkueessa jalkapalloa pelaava Alexander Jibrin saapuu haastatteluun suoraan treeneistä. Vaikka OSAOssa talotekniikkaa opiskelevalla nuorella onkin koulusta lomaa, urheilusta ei pidetä pitkiä vapaita.
Nigeriasta kotoisin oleva Alexander Jibrin muutti 17-vuotiaana jalkapallon perässä suoraan kylmään pohjoiseen pelaamaan Oulun palloseuraan, jossa myös hänen veljensä pelasi. OPS:sta hänen tiensä vei OTP:n kautta OLS:aan ja lopulta AC Oulun riveihin.
”Ihailin suuresti isoveljeäni, ja halusin jatkaa hänen jalanjäljissään. Olen aina unelmoinut pelaavani jalkapalloa jossain isommassa seurassa. Äitini teki minulle kuitenkin selväksi, että jos halusin pelata, minun täytyisi myös opiskella.”
Alexanderin perheessä koulutusta on aina arvostettu, ja siksi tutkinnon suorittaminen on hänelle tärkeä asia. Talotekniikan alalla hän viihtyy erinomaisesti.
”Tykkään asioiden korjaamisesta, ja tiesin heti alan olevan minua varten!”
”Elämäni on nyt täällä.”
Urheilijastatuksella putkiasentajaksi opiskeleva Alexander tietää, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii vastuullisuutta ja suunnitelmallisuutta.
”Teen joka viikolle suunnitelman, jossa ovat kaikki treenini. Näin opettajat ovat aina kartalla siitä, milloin en voi osallistua opetukseen. Jos olen aamulla treeneissä, tulen päivällä koululle tekemään niitä asioita, joissa en ole ollut paikalla”, hän kertoo.
OSAOssa itsenäinen opiskelu mahdollistaakin monelle nuorelle tavoitteellisen urheilun. Henkilökohtaisten suunnitelmien avulla sekä harjoitukset että opinnot on mahdollista yhdistää sulavasti. Oppilaitoksen lisäksi myös urheiluseuroissa on tietenkin tärkeää tukea nuoren opintoja.
”Meillä on valmentajani kanssa hyvä yhteisymmärrys, joten asiat on helppo saada tasapainoon”, Alexander selittää.
Alexander pitää myös Oulusta: kaupunki on hänen mielestään mukava ja rauhallinen. Vaikka hän haluaa panostaa jalkapallouraansa ja kokeilla siipiään muuallakin maailmassa, Oululla on hänen sydämessään erityinen paikka.
”Jalkapallo voi viedä minne vain, mutta Oulusta on tullut minulle koti. Veljeni perheineen asuu Oulusalossa ja tyttöystäväni Oulussa – elämäni on nyt täällä.”
Ura myös jalkapallon jälkeen
Alexander kokee opintojen ja jalkapallon yhdistämisen sujuvaksi. Koulutus on hänestä tärkeää, sillä koko loppuelämäänsä ei voi huippu-urheilla. Opinnoissaan hän etenee hyvin, vaikka vieraalla kielellä opiskelu vaatiikin välillä kaksin verroin töitä.
”Kieli on haasteeni: suomeni on hyvää, muttei täydellistä. Olen kuitenkin saanut tukea kielen opiskeluun, ja se auttaa paljon. OSAO on mahtava paikka. Ruoka on hyvää, ja opettajat ovat todella ymmärtäväisiä – he todella osaavat auttaa opiskelijaa”, Alexander kehuu.
”Luulen, että ihmisten mielestä urheilun ja opiskelun yhdistäminen on todella hankalaa, mutta ei se ole. Jokaisen nuoren urheilijan pitäisi mennä kouluun ja pitää huolta siitä, että heillä on jotain myös jalkapallon jälkeen!”
Huom. Alexanderin haastattelu sekä video on tehty ennen koronaviruksen aiheuttamaa poikkeustilannetta. Myös Ouluseutu Urheiluakatemian valmennustoiminnassa noudatetaan voimassaolevia suosituksia pandemian leviämisen ehkäisemiseksi. Jutussa viitattavalla lomalla tarkoitetaan viikolla 10 vietettyä hiihtolomaa.
Hakeutuminen urheilijaopintoihin
Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen valitut urheilijat ovat ikäluokkansa kansallista kärkitasoa omassa lajissaan. Urheilulliset tasovaatimukset muodostuvat valtakunnallisen linjauksen perusteella.
Urheilija voi hakea opiskelijaksi kaikille OSAOn koulutusaloille joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Urheilijoiden ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutuvan tulee opiskelupaikkahakemuksen lisäksi täyttää urheiluoppilaitokseen hakulomake.