AITO

Tekoäly muutosvoimana työelämässä ja osaamisessa

EU-lippulogo, jossa sinisen suorakulmion päällä ympyrässä 12 keltaista tähteä ja vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama.

Hankkeen toiminta-aika

1.9.2024–30.6.2026

Hankkeen kuvaus

AITO-hanke selvittää tekoälyn vaikutuksia ja hyödyntämismahdollisuuksia elinkeinoelämän ja eri työtehtävien näkökulmasta erityisesti kone- ja tuotantotekniikassa, media-alalla, rakennusalalla sekä tieto- ja viestintätekniikassa. Hankkeessa kehitetään tekoälyyn liittyvää koulutusta ja vahvistetaan mm. henkilökunnan osaamista tekoälyyn liittyen.

Hankkeen tavoitteet

  1. Selvittää tekoälyn vaikutukset työnkuviin ja osaamisvaatimuksiin erityisesti kone- ja tuotantotekniikassa, media-alalla, rakennusalalla sekä tieto- ja viestintätekniikassa.
  2. Edistää tekoälyosaamista opetushenkilöstön, opiskelijoiden ja yritysten työntekijöiden keskuudessa.
  3. Tukea elinikäistä oppimista ja työelämän yhdenvertaisuutta tarjoamalla tekoälyn mikrokoulutuspaketteja ja osaamismerkkejä.
  4. Vahvistaa koulutuksen tarjoajien ja työnantajien yhteistyötä ja varmistaa, että opiskelijoiden osaaminen vastaa työelämän tarpeita.

Pidemmällä aikavälillä hanke vaikuttaa opiskelijoiden mahdollisuuksiin menestyä työmarkkinoilla. Tekoäly tuo merkittäviä etuja sitä hyödyntäville organisaatioille ja yrityksille sekä luo talouskasvua ja uusia työtilaisuuksia alueelle.

Työelämä vaatii uudenlaista osaamista, johon AITO haluaa vastata

  • Yrityksille: Räätälöidyt mikrokoulutukset tarjoavat uusinta, alakohtaista tietoa tekoälyn hyödyntämisestä sekä käytännönläheistä koulutusta yritysten henkilöstölle.
  • Opiskelijoille: Tekoälyn osaamismerkit tukevat urakehitystä ja valmistavat heidät vastaamaan tulevaisuuden työelämän vaatimuksia.
  • Opetushenkilöstölle: Kattavat koulutukset päivittävät tekoälyosaamista ja auttavat sen integroimisessa opetukseen kehittäen asiantuntemusta ja tarjoten opiskelijoille ajankohtaista ja relevanttia koulutusta.

OSAOn koordinoimassa ryhmähankkeessa ovat mukana Oulun ammattikorkeakoulu ja Suomen eOppimiskeskus. ESR+-rahoituksen hankkeelle on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Yhteystiedot

Asiantuntija Markku Rytivaara
p. 050 309 1062
markku.rytivaara@osao.fi

Asiantuntija Jenna Säärelä
p. 040 483 7383
jenna.saarela@osao.fi

Projektipäällikkö Johanna Matinmikko
p. 050 596 9816
johanna.matinmikko@osao.fi