Kesäoppisopimus on monelle Oulun seudun ammattiopiston opiskelijalle lottovoitto. Kesän aikana pääsee oman alan töihin kehittämään ammattitaitoa, työstä saa palkkaa ja samalla opinnot etenevät ja valmistuminen työelämään nopeutuu.
Käytännössä opiskelija hakee tavalliseen tapaan kesätöitä, mutta sopimusten tekovaiheessa solmitaan myös oppisopimus. Tällöin opiskelija saa opintopisteitä kesän aikana tehdystä työstä ja nopeuttaa opintojaan. Samalla yritys saa tarvittua työvoimaa ja mahdollisuuden tutustua alan uusiin tekijöihin. Tänä keväänä OSAOn opiskelijoista noin 90 on tehnyt kesäoppisopimuksen.
Tekemällä oppii
36-vuotias Teemu Ryhänen opiskelee OSAOssa prosessiteollisuuden perustutkintoa. Tällä hetkellä hän on Stora Ensolla kesätyöntekijänä oppisopimuksella.
– Tämä on hirveän hyvä systeemi. Hienoa, että yritykset lähtee tähän mukaan ja antaa mahdollisuuksia, Ryhänen sanoo.
Ryhänen oli ensin töissä koulutussopimuksella, jonka jälkeen hän pääsi jatkamaan prosessinhoitajan töitä kesätyönä. Hän perehtyy kesän aikana monipuolisesti tutkinnon aihealueisiin, mikä huomioidaan jatkossa koulussa opiskeltavissa asioissa.
Myös yrityksessä yhteistyöhön ollaan tyytyväisiä. OSAO ja Stora Enso ovat tehneet tiivistä yhteistyötä useita vuosia työssäoppimisen tiimoilta, mutta kesäoppisopimus on kumppaneille uusi järjestely.
– Aikasemmin tässä tilanteessa ollaan tehty vain kesätyösopimus, mutta nyt oli vain yksi sopimus lisää, kertoo Stora Enson työsuhdepäällikkö Harri Väisänen.
Vaativassa työssä ei sooloilla
Kesän aikana Ryhänen työskentelee sellutehtaan massaosastolla. Osastomiehenä hän on valvomossa olevan operaattorin silmät ja korvat. Jos operaattori näkee monitorissa poikkeavaa, osastomiehelle tulee asiasta tieto ja tämä käy tarkistamassa tilanteen.
– Käytännössä kierrän prosessialuetta ja suoritan siellä tarkkailua ja tyhjennän romuloukkuja, joihin ei toivottu aines kuten kivi ja metalli päätyy, Ryhänen selventää.
Osastomiehen täytyy tuntea prosessi ja laitteet hyvin, joten itsenäiseen työskentelyyn siirrytään pikkuhiljaa. Aluksi töitä tehdään valvonnan alla, mutta taitojen kehittyessä vastuu kasvaa.
– Opastusjakson jälkeen pääsee vähitellen itsenäisesti touhuamaan yhdelle prosessin osa-alueelle. Vuorossa on kuitenkin aina kokeneempia, joilta saa apua, kertoo prosessihoitaja ja Ryhäsen ohjaaja Mikko Moilanen.
– Siellä ollaan vaarallisten aineiden, lämpötilojen ja paineiden kanssa tekemisissä. Täytyy tietää mitä tekee, Ryhänen avaa työn vaativuutta.
Jalkaa oven väliin
Mikäli kesän työt sujuvat, parhaassa tapauksessa työt voivat jatkua myöhemminkin seuraavissa harjoitteluissa tai pitempiaikaisesti.
– Meillä on tällä hetkellä useampi valmistunut osaolainen vakituisessa työsuhteessa. Kyllä täällä välillä on tarvetta uusille tekijöille, Väisänen kertoo.