Opettaja Pirjo Pokkinen ja opinto-ohjaaja Maria Nykänen kulkevat töihin kimppakyydillä. Yhteiset työmatkat ovat ekologinen valinta ja vaikuttavat positiivisesti työhyvinvointiin.
OSAOn Kontinkankaan yksikössä työskentelevät opettaja Pirjo Pokkinen ja opo Maria Nykänen ovat kulkeneet kimppakyydillä töihin jo kolme vuotta. He muistelevat idean syntyneen kahvipöytäkeskustelussa, kun Maria aloitti työt Kontinkankaalla.
Vajaan kilometrin mittainen etäisyys kotien välillä sai meidät ajattelemaan, että olisi järkevää kulkea työmatkat samalla autolla, Pirjo ja Maria muistelevat.
”Päätimme aloittaa heti seuraavan kauden alussa, jotta saamme sen rullaamaan.”
Matka Kiviniemestä Kontinkankaalle taittuu noin 20 minuutissa, vähän ruuhkasta riippuen. Matkaa tehdään vuorotellen kummankin autolla, ajankohtaisista asioista jutustellen. Pirjoa ja Mariaa yhdistää työpaikan lisäksi kiinnostus luontoon, marjastamiseen, sienestämiseen ja puutarhanhoitoon, joten niistä riittää keskusteltavaa.
”Toisinaan puhumme myös työasioita ja joskus matkan aikana hoidamme sähköposteja tai muita viestejä. Kotiin päin ajaessa sovimme myös seuraavan päivän kyydin. Kimppakyyti ei onnistu, jos toinen onkin etätöissä tai vaikkapa ohjaamassa opiskelijaa kauempana olevalla työpaikalla heti aamusta.”
Yhteisen työmatkan positiivisia puolia
Kimpassa kulkemisen hyötyjä Pirjo ja Maria listaavat paljon. He kulkevat keskimäärin kolmena päivänä viikossa samalla autolla ja nopeiden laskutoimitusten jälkeen he laskevat säästävänsä polttoainekustannuksissa noin 250 euroa vuodessa. Autoihin kertyy noin 2500 kilometriä vähemmän kuin yksin kulkiessa.
”Talven aikana säästyy tietenkin myös auton lämmityskustannuksia sekä kotona että täällä työpaikalla, kun käytössä on vain toinen auto”, Pirjo lisää.
Nykyään molempien käytössä on vuoden 2023 mallia olevat autot, joten päästöt ovat kohtuulliset. Olennaista on kuitenkin se, että nekin puolittuvat kimpassa kuljettaessa. Selkeän taloudellisen ja ekologisen säästön lisäksi kimppakyydeistä on paljon muutakin hyötyä.
Kun edellinen automme hajosi, oli äärettömän ihanaa tietää, että pystyimme kulkemaan Pirjon autolla sen ajan, Maria kertoo.
”Se oli niin joustavaa ja helpottavaa, kun ei tarvinnut miettiä muita vaihtoehtoja!”
Pirjo jatkaa, että Marian kanssa kulkiessa myös oma tietämys opojen työstä tai yleisesti yksikön asioista on laajentunut. Molemminpuolinen toisen työn tunteminen ja arvostaminen on lisääntynyt.
”Ja onhan siinä tietynlainen työnohjauksellinenkin ulottuvuus, kun voi huokaista jonkin päivän mittaan tapahtuneen tilanteen, joka on jäänyt mielenviertä kaihertamaan. Hyvää on myös se, että kun on sovittu yhteinen lähtöaika töistä kotiin, tulee lähdettyäkin ajoissa eikä työpäivä veny.”
Kimpassa kulkeminen vaatii samaan aikaan joustavuutta ja täsmällisyyttä. Välillä joustetaan, jos toisella on aamulla aikaisempi meno tai töistä on lähdettävä perheasian vuoksi jo kello 15.30.
”Aika hyvin me pystytään myös muuttamaan suunnitelmia lennosta vaikkapa siinä, kumman autolla mennään. Meidän on ollut aina helppo sopia asioita eikä tämä ole koskaan kuormittanut millään tavalla.”
Kestäviä valintoja
Kestävän kehityksen huomioiminen on tuttua sekä Pirjolle että Marialle. Molemmat tekevät arjessaan ekologisia ja taloudellisia valintoja. Lisäksi työssä korostuu etenkin sosiaalinen kestävä kehitys.
Ohjaan opiskelijoita niin, että heidän oma opintopolkunsa löytyisi ja opiskelija tunnistaisi omia vahvuuksiaan, Maria kertoo.
”Tuen heitä ottamaan vastuuta ja selvittämään asioita, jotta minäpystyvyyden tunne vahvistuisi.”
Pirjon mukaan opiskelijoiden kanssa mietitään muun muassa kulkemiseen liittyviä asioita.
”Työpaikalla järjestettävän koulutuksen yhteydessä mietitään ilman muuta, että ne olisivat järkevän matkan päässä ja opiskelija pääsee kulkemaan kävellen, pyörällä tai bussilla.”
Kontinkankaan yksikössä henkilökunnalla on mahdollisuus lainata työpäivän aikana pyöriä työmatkoja varten. Pirjo on hyödyntänyt mahdollisuutta lähellä olevilla tjk-paikoilla käymiseen. Kiitosta saavat Oulun loistavat pyörätiet ja hyvin huolletut pyörät. Lisäksi aikaa ja hermoja säästyy, kun ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa.
Molempien mielestä yhteisöllisyys, osaamisen tunnistaminen ja toisen työn arvostaminen ovat keskeisiä työhyvinvointia edistäviä asioita. Työkaverin kiittäminen, kuulumisten kysyminen, avoimuus ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat tosi tärkeitä. Niihin kannattaa panostaa, sillä hyvä yhdessä tekemisen meininki välittyy myös opiskelijoille.
Kirjoittaja Ritva Fossi työskentelee kasvatusalan lehtorina OSAOn Kontinkankaan yksikössä ja on mukana OSAOn Kestävän tulevaisuuden -työryhmässä.