WATTI – vastavuoroisuutta työelämäyhteistyöhön -hanke järjesti helmikuussa OSAOn ja Luovin henkilöstölle Kokemusasiantuntijoiden pohdintoja – kiinni työelämään haasteista huolimatta -luentosarjan, jossa kuusi kokemusasiantuntijaa kertoi omista opiskelun ja työelämän poluistaan.
Hyvän mielen talon ja ADHD-liiton kanssa yhteistyössä järjestetyillä luennoilla käsiteltiin muun muassa mielenterveyden haasteiden vaikutusta opiskelussa ja työelämässä. Esillä olivat teemat päihdeongelma, syömishäiriö, ADHD, PTSD ja epävakaa persoonallisuus sekä kaksisuuntainen mielialahäiriö. Lisäksi yhden luennon aiheena oli maahanmuuttajuus.
Jaettu kokemustieto auttaa ohjattavan kohtaamisessa
Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostakin psyykkisestä tai fyysisestä sairaudesta, vammasta tai muusta vaikeasta elämäntilanteesta ja on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen. Kokemustieto yhdistettynä koulutukseen luo kokemusasiantuntijan, joka osaa akuutisti sairastanutta laajemmin kertoa koko kuntoutuspolustaan opiskeluihin ja työelämään. Jaettu kokemustieto voi myös auttaa ohjattavan kohtaamisessa ja ohjaustyön onnistumisessa.
Luennoilla kuultiin kokemusasiantuntijoiden todellisia tarinoita sairauden tai elämänkriisin aiheuttamista oireista ja tunteista, hoidosta sekä kuntoutumista edistäneistä asioista – henkilökohtainen tarina on toivoa vahvistava kokemus. Kokemusasiantuntijat korostivat ja muistuttivat oppimisen kannalta selkeän ohjeistuksen merkitystä ja tarvetta pysäyttäville keinoille: oman ajattelun haastamista, omaempatian ja arkiliikunnan lisäämistä sekä armollisuutta itseä kohtaan.
”Mielenkiintoista kuulla kokemusasiantuntijan näkökulmasta hänen kokemuksiaan opiskelusta ja työstä. Tuli hyviä vinkkejä siihen miten ko. henkilön kaltaista opiskelijaa tulisi huomioida opetuksessa.” – Palaute luennolle osallistuneelta
Kokemusasiantuntija ammatillisen opetuksen ja ohjauksen tukena
Ammattiopisto Luovin hankepäällikkö Marko Ylisirkan mukaan kokemusasiantuntijoiden roolia eri oppilaitoksissa voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää yhä enemmän. ”Omalla asiantuntemuksellaan kokemusasiantuntija tuo esille näkökulmia, joita emme löydä oppikirjoista”, Ylisirkka toteaa.
”Myös osatyökykyisten työllistymiseen tarvitaan nykyistä vahvemmin mukaan vertaistukea ja kokemusasiantuntijuutta. Kokemusperäinen tieto työkykyä edistävästä toiminnasta on tärkeää ja edistää työhön paluuta, mutta myös työhön pääsyä niillä, joilla työpaikkaa ei ole.”
Luennoille osallistuneilta saatiin positiivista palautetta ja sisällöt koettiin tärkeiksi oman työn näkökulmasta.
”Kokemusasiantuntijaluennot olivat tavattoman silmiä avaavat. Aiheet olivat hyvin valittu ja ajankohtaisia. Seuraamani koulutus oli monin tavoin herättävä. Tärkein anti lienee sen ajatuksen vahvistuminen, että meistä jokainen opettaja voi olla merkityksellinen tukija tai tuen järjestäjä omille opiskelijoille. Hyvät, arvostavat suhteet ovat kaikki kaikessa!” – Palaute luennolle osallistuneelta
”Näkisin, että tämän kaltaiset luennot olisi kaikille opetuksen ja ohjauksen kanssa työskenteleville tarpeellisia.” – Palaute luennolle osallistuneelta
Kokemusasiantuntijoiden alustukset lisäävät ihmisten ymmärrystä mielenterveyden haasteista, muuttavat asenteita ja antavat toivoa muille samaa kokeneille. Kokemusasiantuntija voi toimia ammatillisen opetuksen ja ohjauksen tukena. Heiltä saadun tiedon pohjalta voimme kehittää opetus- ja ohjauspalveluita paremmin asiakkaidemme tarpeita vastaaviksi.
ESR-rahoitteinen WATTI – vastavuoroisuutta työelämäyhteistyöhön -hanke etsii ratkaisuja alueelliseen kohtaanto-ongelmaan ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseen. Kirjoittajat Merja Paloniemi ja Sanna Määttä ovat WATTI-hankkeen asiantuntijoita OSAOsta.
Lisää kokemusasiantuntijatoiminnasta
- KoKoA -Koulutetut Kokemusasiantuntijat ry (kokemusasiantuntija.fi)
- Kokemusasiantuntijatoiminta – Hyvän Mielen Talo (hyvanmielentalo.fi)
- Kokemustoiminta – ADHD-liitto