-
Yhteishaku perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen 18.2.-18.3.2025
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, valinnainen osaamisala (5 vaihtoehtoa) (nro 725501)
Elementti näyttää Voice Intuitiven kuuntelunapin ja translate-valikon
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, valinnainen osaamisala (5 vaihtoehtoa) (nro 725501)
Kohderyhmä
Oletko kiinnostunut hoitoalasta? Sosiaali- ja terveysala on ihmisläheinen ala, jonka parissa töitä riittää.
Lähihoitajan opinnoista saat laaja-alaiset perusvalmiudet sosiaali- ja terveysalan eri tehtäviin. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittanut lähihoitaja on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölaissa nimikesuojattu sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdot täyttävä ammattihenkilö (Valvira).
Tässä koulutuksessa voit valita osaamisalaksi joko Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalan, Vammaistyön osaamisalan, Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalan, Sairaanhoidon ja huolenpitotyön tai Lasten ja nuorten kasvatuksen hoidon osaamisalan.
Koulutuksen sisältö
KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ:
Koulutuksen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti Oulun seudun työllisyysalueen asiakkaat, jotka ovat kiinnostuneet alasta ja jotka haluavat suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky (https://www.osao.fi/tietoa-hakemisesta/haen-opiskelijaksi/terveys-ja-turvallisuusvaatimukset/) sekä riittävä kielitaito.
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella, tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin (31.3.2025) Ouluun. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1.
KOULUTUKSEN TOTEUTUS:
Koulutus toteutetaan ajalla 12.5.2025-30.5.2027. Koulutuksen loma-ajat: 30.6.-25.7.2025; 20-24.10.2025; 22.12.2025-2.1.2026; 2.-6.3.2026; 29.6.-24.7.2026; 19.-23.10.2026; 22.12.2026-31.12.2026; 8.3.-12.3.2027. Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus sisältöö lähiopiskelua, työpaikalla tapahtuvaa oppimista, ohjattua – ja itsenäistä opiskelua sekä verkko-opiskelua.
Opiskelijana osallistut opetukseen sinulle laaditun henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti. Henkilökohtaistamisessa tunnistetaan ja tunnustetaan aikaisempi osaamisesi ja suunnitellaan uuden osaamisen hankkimisen sisällöt. Opintojen aikana tekemiesi valintojen myötä sinulla on valmistuttuasi perusvalmiuksien lisäksi erikoistuneempi osaaminen vähintään yhdeltä osa-alueelta.
Lähihoitajan opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin, tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit jatko-opiskella esimerkiksi sairaanhoitajaksi.
KOULUTUKSEN SISÄLTÖ JA TAVOITE:
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). Kaikille pakollisia ammatillisia tutkinnon osia ovat: Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp ja Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp sekä Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella 10 osp.
Opintojesi sisältö vaihtelee valitsemasi osaamisalan ja valinnaisten tutkinnon osien mukaan. Valittavana ovat seuraavat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaamisalat: Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala tai Vammaistyön osaamisala tai Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala tai Sairaanhoidon osaamisala tai Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito. Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien tarjonta vaihtelee lukuvuosittain.
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp: Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen; Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen sekä Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.
Suoritettuasi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaat toimia lähihoitajana noudattaen alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa. Osaat toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa toimintaympäristöissä. Lähihoitajana suunnittelet, toteutat ja arvioit asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristöissä. Opintojen aikana opit hyödyntämään lähihoitajan työssä hyvinvointiteknologiaa ja kehittämään omaa ammattitaitoasi elinikäisen oppimisen mukaisesti. Opit myös huomioimaan potilas- ja asiakasturvallisuuden, toimimaan aseptisesti ja ergonomisesti oikein.
Osaamisesi vaihtelee valitsemasi osaamisalan sekä valinnaisten tutkinnon osien mukaan:
Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
Lähihoitajan opinnot ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisalalla sopivat sinulle, jos haluat tukea, ohjata ja hoitaa ikääntyneitä sekä muistisairaita. Opit työskentelemään myönteisen vanhuskäsityksen mukaisesti ja keskittyen voimavaroihin. Huomioit asiakkaasi erilaisissa vanhustyön tehtävissä niin sosiaali- kuin terveysalalla. Tämän osaamisalan suorittaneena lähihoitajana osaat toimia esimerkiksi kotihoidossa ja hoito- ja hoivakodeissa asiakkaan toimintakykyä edistävästi ja edistää ikääntyvien osallisuutta. https://www.osao.fi/opinnot/lahihoitaja-ikaantyvien-hoito-ja-kuntoutuminen/
Vammaistyön osaamisala
Vammaistyön osaamisalaan suuntautuneena lähihoitajana hoidat, tuet ja ohjaat vammaisia henkilöitä eri elämäntilanteissa. Tuet vammaisten henkilöiden toimintakykyä yhdessä heidän itsensä, heidän läheistensä sekä muiden ammattilaisten kanssa. Vammaistyön lähihoitaja voit työskennellä mm. työ- ja palvelukeskuksissa, perhekodeissa, vammaisjärjestöissä, vammaisten hoitolaitoksissa, palvelutaloissa voit toimia myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajana suoritettuaan lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisen tutkinnon osan. https://www.osao.fi/opinnot/lahihoitaja-vammaistyo/
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaan suuntautuneena lähihoitajana suunnittelet, toteutat ja arvioit mielenterveyspotilaiden ja päihteiden käyttäjien hoitoa. Työssä oma persoonallisuutesi on tärkeä työkalusi ja se vaatii sinulta jatkuvaa itsetuntemuksen kehittämistä ja työhyvinvoinnistasi huolehtimista. Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajana voit työskennellä mm. psykiatrisissa sairaaloissa, päivätoimintakeskuksissa, kuntoutuskodeissa, vanhusten hoitolaitoksissa ja päihdehuollon ja asumispalvelun yksiköissä. https://www.osao.fi/opinnot/lahihoitaja-mielenterveys-ja-paihdetyo/
Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
Sairaanhoidon ja huolenpidon lähihoitajana osaat ohjata ja hoitaa potilaita terveyspalveluissa. Tarvitset työssäsi vuorovaikutustaitoja, toimit osana työryhmää. Edistät asiakkaan terveyttä, toimien esimerkiksi kotihoidossa ja sairaanhoitotyössä. Voit työskennellä myös hyvinvointikeskuksissa, sairaaloissa, yksityisillä lääkäriasemilla, vanhainkodeissa, palvelutaloissa. https://www.osao.fi/opinnot/lahihoitaja-sairaanhoito/
Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
Lasten ja nuorten kasvatukseen ja hoitoon suuntautuneena lähihoitajana perehdyt eri-ikäisten lasten ja nuorten hoitoon, kasvatukseen ja kuntoutukseen. Huolehdit lasten perushoidosta ja varhaiskasvatuksesta sekä hoidat sairaita ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria. Osaat edistää lapsen ja nuoren sekä perheiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta sekä tunnistaa näihin liittyviä uhkatekijöitä. Työpaikkanasi voi olla esimerkiksi päiväkoti, lastensuojelun yksikkö, kotihoito, koulu, perhetyö, sairaalan lastenosasto tai erilaiset kehittämisprojektit. https://www.osao.fi/opinnot/lahihoitaja-lasten-ja-nuorten-kasvatus-ja-hoito/
OPISKELIJAVALINNAT, PÄÄSY- JA SOVELTUVUUSKOE:
Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä kielitaidon arviointiin tarvittaessa.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin 31.3.2025.
Jos arvioinnissa todetaan, että kielitaitosi ei ole riittävä, sinua ei kutsuta pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen etkä ole mukana opiskelijavalinnassa. Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Tässä koulutuksessa kielitaitotasosuositus on B1.1.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe järjestetään 7.-8.4.2025 Oulussa, Kontinkankaan yksikkö, Kaukovainion toimipiste, Kotkantie 1. Tarvittaessa hakija kutsutaan myös suomen kielen kielitaidon arviointiin 31.3.2025.. Pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen lähetetään erillinen kutsu sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti.
LISÄTIETOA:
Kontinkankaan yksikkö,
opinto-ohjaaja Mirva Saastamoinen, p 050 593 7076, mirva.saastamoinen@osao.fi
koulutuspäällikköMaarit Kopakka, koulutuspäällikkö puh. 0406682884; maarit.kopakka@osao.fi
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinenperustutkinto/8531450/tiedot
Koulutuksen kuvaus
Opetuskieli: Suomi
Opiskelumuoto:
Hinta: