Tiina Lankila havahtui hius- ja kauneudenhoitoalaa opiskellessaan siihen, ettei tuntenut alaa omakseen. Vaihtoehtoja harkittuaan hän päätti siirtyä ammatilliseen koulutukseen valmentavaan VALMA-koulutukseen, jossa pääsi suoraan tekemään ravintola- ja catering-alan opintoja. Kesätöissä catering-yrityksessä asia kirkastui: kokin ammatti oli Tiinan juttu.
”Makumaailmojen luominen on ihanaa. Haluan päästä itse valmistamaan eri komponentit ja kokoamaan annoksen niin, että se on kaunis mutta samalla laadukas ja maukas”, Tiina iloitsee.
Kokin työssä korostuvat ruoka-ainetuntemuksen lisäksi asiakaspalvelutaito, hygieniaosaaminen, vuorovaikutustaidot ja paineensietokyky. Monien eri osa-alueiden hallinta nopeatahtisessa työssä on ammatin arkea.
”Pitkän työpäivän jälkeen osaa arvostaa sitä, mihin kaikkeen tänään pystyi. Pitää myös haluta aina parantaa huomenna, ja se nostaa omaa tuloksellisuutta. Ja nyt korona-aikana asiakkaita myös osaa arvostaa todella paljon.”
Keskellä koronapandemiaa valmistunut Tiina miettii, voiko maailmantilanne olla syynä siihen, ettei ravintola-ala välttämättä houkuttele kuten ennen.
Totuus kuitenkin on, että kokeista on jopa pulaa ja työtilanne näyttää jatkuvasti kasvavan kysynnän vuoksi valoisalta. Kansainvälistyminen muuttaa alaa nopeastikin, ja palveluiden tarve sekä lisääntyy että yksilöityy. Mitä tuore ammattilainen näkee ravintola-alan lähitulevaisuudessa?
”Laadukkaat raaka-aineet ja kotimaisuus ovat olleet nousussa, samoin ilmastoasiat kuten hävikin vähentäminen. Keskitytään paljon ravintolan hiilijalanjälkeen: keittiöt suunnitellaan siten, että päästään mahdollisimman pieneen kulutukseen ja hävikkiin”, Tiina kertoo.
Työelämä täydentää opintoja
Tiina valmistui OSAO Kempeleen-Limingan yksiköstä kokiksi 1,5 vuodessa. Myös Haukiputaan, Muhoksen sekä Kaukovainion palvelujen yksiköissä on OSAOssa mahdollista opiskella ravintola- ja catering-alaa.
Vaikka Tiina suoritti opinnot nopeasti ja teki ravintola-alan töitä opintojen aikana, oppiminen ei häiriintynyt. Päin vastoin, hän sanoo, työkokemus vauhditti myös opintoja. Aiempi kokemus otettiin huomioon, kun Tiinalle tehtiin HOKSia eli henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa.
”OSAOlla otettiin todella hyvin huomioon kaikki karttuneet taidot: keskityttiin yksilön oman osaamisen kehittämiseen. Jos tällainen räätälöiminen ei olisi onnistunut, en olisi millään voinut valmistua niin nopeasti.”
Myös tarvittavan ammattiosaamisen varmistaminen oli OSAOlla Tiinan mielestä erinomaista. Keittiöllä vietettiin paljon aikaa, ja opintojen edetessä tarkkailtiin sitä, miten opiskelijat kehittyivät ja milloin kukin oli valmis lähtemään oppimaan työelämään.
”Opettajat pitivät todella hyvin huolta siitä, että asiat todella osataan. Jos vaikka hygieniapassiin vaadittavien asioiden oppimisessa meni kauemmin, ei ketään jätetty kelkasta”, Tiina kiittää.
Ravintola- ja catering-alan monipuoliset työtehtävät ovat jatkuvaa oppimista kokeneellekin kokille. Valmistunut voi työskennellä esimerkiksi lounas- ja henkilöstöravintoloissa, catering- ja juhlapalveluissa, à la carte -ravintoloissa tai katu- ja pikaruokapalveluissa. Tiina kannustaa jokaista keittiöön suuntaavaa pyytämään kunnollista perehdytystä.
”Vastavalmistuneena voi tulla eteen tilanteita, joissa oletetaan, että on jo aivan valmis kokki, kun tutkinto löytyy. Mutta eihän kukaan ole heti valmis. On tärkeää tutustua keittiöön ja sen rakenteeseen kunnolla sekä tietää, mitä itseltä vaaditaan.”
Paljolti palvelua
Kokin työn yksi tärkeimpiä osa-alueita on asiakaspalvelu, jonka luonne vaihtelee työpaikan mukaan. Tiina sanoo oppineensa, että työssä käsi kädessä kulkevat ruoan laatu, maku ja asiakkaan palvelu.
”À la carte -keittiössä ja cateringissa palvelu näkyy eri tavoin. À la cartessa asiakas kyselee etukäteen annoksesta ja kokki palvelee annosta tehtäessä. Cateringissa taas seistään ruoan vieressä ja kerrotaan buffetista, erilaisista ruoista ja raaka-aineista. Monesti asiakkaat tulevat henkilökohtaisesti kiittämään ruoasta, eli yllättävän paljon asiakaspalvelu ulottuu keittiöönkin.”
Asiakkaan kokonaisvaltainen palvelu ja siinä onnistuminen on Tiinalle alalla se tärkein juttu, jonka takia hän tuntee työnsä merkitykselliseksi.
”Minulla on nykyisessä työssäni Subwayllakin ilo nähdä, miten asiakas ilahtuu hyvästä asiakaspalvelusta ja ruoasta. Se, että minä pääsen tekemään ja asiakas nauttimaan, on tärkeää.”
Tulevaisuudessa Tiina tahtoo tutustua monenlaisiin keittiöympäristöihin ja laajentaa omaa osaamistaan. Myös jatkokouluttautuminen restonomiksi on mielessä.
”Tähtään ammatilliseksi opettajaksi, ja siihen täytyy kerätä kokemusta ja nähdä laaja kuva kokin ammatista. Minulla on ollut pienestä pitäen halu opettaa, mutta mikään äikkä tai matikka ei ole kiinnostanut. Tämä on oiva tapa päästä hyödyntämään omia unelmia”, hän kertoo.
”Nuorille pitäisi tuoda esiin sitä, kuinka monipuolinen ravintola-ala on ja kuinka paljon omaa osaamista pääsee käyttämään hyödyksi. Opettajana olisi mahtavaa päästä vaikuttamaan siihen, miksi opiskelija tahtoo alalle työskentelemään.”
Ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa voit opiskella joko ruokapalvelun osaamisalalla (kokki) tai asiakaspalvelun osaamisalalla (tarjoilija).