Liiketoiminnan monipuolinen osaaminen on valtti työelämässä. Hyvä keino syventää omaa osaamistaan tai hypätä kokonaan uudelle alalle on liiketoiminnan ammattitutkinto, joka on tarkoitettu perustutkinnon käyneille tai jo työelämässä kokemusta keränneille.
Aiemmin ammattitutkintoja oli yhdeksän erilaista. Tutkintonimet kuten sihteerin, myynnin tai taloushallinnon ammattitutkinto kertoivat hakijalle suoraan koulutuksen sisällöstä. Nykyään kaikki vanhat tutut koulutukset löytyvät liiketoiminnan ammattitutkinnosta, jossa on kuusi osaamisalaa.
”Koulutukset eivät siis ole kadonneet minnekään, vaan ovat kaikki tässä yhdessä tutkinnossa. Sisältöjä ei ole muutettu juurikaan, vain päivitetty tähän päivään. Virastomestarille ja visualistille löytyy edelleen tutkinto, se vain pitää osata löytää liiketoiminnan ammattitutkinnon alta”, Kaukovainion palvelut yksikön koulutuspäällikkö Jaana Hilli selventää.
Parhaillaan käynnissä on haku suorittamaan myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisalaa. Sitä suorittaa myös Eija Tolonen, jolla on perehtyneisyyttä visuaaliseen työhön maisemasuunnittelun parissa. Kaupan alalta hänellä on monen vuoden kokemus rautakaupasta puutarhaosaston vastaavana. Visualistiksi hän valmistuu alkuvuodesta 2021.
”Ala sopii ihmiselle, joka on kiinnostunut visuaalisuudesta ja siitä, miten ihmiset käyttäytyvät erilaisissa ostoympäristöissä. Pitää olla myös sellainen, että uskaltaa tehdä itse ja kokeilla erilaisia yhdistelmiä”, hän kertoo.
Joustavaa opiskelua
Perustutkintoa lyhyempi liiketoiminnan ammattitutkinto on tehty heille, joilla on työkokemusta ja sitä kautta osaamista. Joustava koulutus rakennetaan opiskelijan omien tarpeiden ja kokemuksen mukaan.
”Aina ei ole pakko tehdä edes koko tutkintoa, vaan voi ottaa vaikka yhden tutkinnonosan. Eri osaamisaloja voi myös yhdistää keskenään, jos vaikkapa oma työ on todella monipuolista. Myös toisista tutkinnoista voi ottaa osia, ja tutkintoja voi yhdistellä keskenään melkein loputtomasti”, Jaana Hilli selittää.
Eija Tolonen kertoo, että hänen työkokemuksensa, edelliset koulutuksensa ja omat tarpeet on otettu hyvin huomioon OSAOlla.
”Jos olen kokenut, että haluan opiskella jotain tiettyä, jo tunnustettua osaamisjaksoa kurssia, voin silti käydä tunneilla ja suorittaa kokonaisuuden uudestaan.”
Myös tutkinnon jo suorittanut Sanna Minkkinen pitää ammattitutkintoa joustavana koulutuksena.
”Osaamisen tunnustamiset ovat suuri jousto opintosuunnitelmia tehdessä. Tämä ei mene kankeasti siihen, että kaikki käyvät samat kurssit ja tekevät saman mittaisen harjoittelujakson. Myös ohjaukseen panostetaan opintojen aikana”, hän kertoo.
Rohkea hyppy uuteen
Monetra Oulu Oy:n kautta BusinessOululla hallintosihteerinä työskentelevä Minkkinen oli edellisessä työssään hotellin vastaanoton vuoropäällikkönä haaveillut pitkään assistentin ja sihteerin töistä. Perhevapaan aikana ajatus uudesta alasta kypsyi hänen mielessään.
”Periaatteessa olisin voinut hakea suoraan töitäkin, mutta usein halutaan, että on soveltuva koulutus. Siksikin ammattitutkinto tuntui hyvältä väylältä”, Minkkinen muistelee.
Hänen mukaansa alanvaihtoa ei tarvitse lyödä lukkoon sekunnissa, vaan on ihan hyvä kypsytellä ajatusta mielessään. Oikean koulutuksen löytäminen on tärkeää.
”Ilman ammattitutkintoa en missään nimessä voisi olla tässä. Olen jo kahdesta eri ammattitutkinnosta jäänyt töihin: ensin hotelliin ja nyt tänne. Tämä on ollut ihan täsmäkoulutus minulle! Pitää tietenkin olla rohkea, kun hyppää tuntemattomaan, mutta uskaltaminen kannattaa: minullekin kävi hyvin”, hän kannustaa.
Myös Eija Tolonen pitää ammattitutkintoa erittäin hyvänä vaihtoehtona.
”Opiskelu ei mene ikinä hukkaan, oli minkä ikäinen tahansa!” hän tiivistää.