Monien mahdollisuuksien aika kuntayhtymän kiinteistökehityksessä

Muhoksen yksikön harjakorkeuteen noussut koneopetusrakennus on koulutuskuntayhtymän ensimmäinen uudisrakennus kuuteen vuoteen. Taloudellisesti tiukan viisivuotisjakson jälkeen on avautumassa positiivisia näkymiä myös kiinteistöpuolella. Keskiössä ovat suuret kampukset ja niiden kehittäminen: tehokkaat, mielekkäät ratkaisut ja käytössä olevien rahojen ja toimivuuden optimointi.

”Taloudellisesti synkimmät vuodet ovat takanapäin. Meillä on monia mahdollisuuksia, vaikka vielä ei valmiita ratkaisuja kaikkeen olekaan. Tulevaisuuden kampusten, kuten Kotkantien, kehittäminen on meille hieno tilaisuus”, tiivistää kiinteistöjohtaja Ollipekka Huotari kuntayhtymän näkymiä kiinteistöpuolen näkövinkkelistä katsottuna. 

Konkreettinen merkki paremmasta ja lähtölaukaus uuteen on Muhoksen yksikössä harjakorkeuteen noussut uusi koneopetusrakennus, joka on kuntayhtymän ensimmäinen uudisrakennushanke sitten kevään 2013. 

Uusi rakennus tulee kovaan tarpeeseenMeillä ei ole ollut metsäkoneiden korjaustiloja ja maatalouskoneiden huolto- ja korjaustilat jäivät auttamattoman pieniksi uusille isoille koneille”, sanoo OSAOn Muhoksen yksikönjohtaja Kirsti Joki-Tokola. 

”Uuteen halliin mahtuu reilusti kolme isoa konetta. Väliseiniä ei ole, joten koko tilaa voidaan käyttää joustavasti ja turvallisesti metsä- ja maatalouskoneiden huoltoihin ja korjauksiin aina tilanteen mukaan ”, Joki-Tokola tarkentaa Muhoksen Koivikkoon rakennettavasta uudisrakennuksesta. 

 

Kiinteistöpuoli yksiköiden asialla

Huotari ja Joki-Tokola sanovat Muhoksen koneopetusrakennuksen kaltaisten hankkeiden lähtevän liikkeelle yksikön toiveista ja tarpeista. Muhoksen uusi opetusrakennus on ollut vireillä pitkään, mutta ammatillisen koulutuksen tiukat taloudelliset ajat ovat osaltaan hidastaneet toteutusta.  

Nyt kun työt lopulta etenevät vauhdilla, Joki-Tokola haluaa antaa ison kiitoksen henkilökunnalle ja opiskelijoille kärsivällisyydestä. 

”Ehkä ajatus on ollut, että kyllä se uusi halli lopulta tulee, vaikka opiskelijoita on ehtinyt odotellessa iso määrä jo valmistuakin.” 

Maa– ja metsätalousala kiinnostaa opiskelijoita, ja OSAOsta valmistuneet työllistyvät yli 90prosenttisesti. Ollipekka Huotari toivoo koneopetusrakennuksen kaltaisen merkittävän 3 miljoonan investoinnin luovan uskoa positiiviseen tulevaisuuteen – niin Muhoksella kuin laajemminkin OSAOssa. 

Uskon, että modernit tilat parantavat koulutuksen ja yksikön vetovoimaa vielä entisestään. Tieto uusista tiloista ja paremmista oppimisympäristöistä kyllä kulkee hakijoiden parissa.” 

 

Suuret kampukset keskiössä

OSAOssa on tapahtunut paljon muutoksia, jotka tuovat paineita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Perinteinen tapa antaa kaikille samaa luokkaopetusta on vaihtumassa osaamisen merkityksen korostamiseen ja henkilökohtaisiin oppimispolkuihin. 

”Meille se tarkoittaa ratkaisuja, joilla vastaamme opetusyksiköiden pedagogisiin muutostarpeisiin. Esimerkiksi Kaukovainion tekniikan yksikön pilottihankkeessa selvitellään tarpeita ja toteutusvaihtoehtoja – onko se uudisrakentamista, olemassa olevan kiinteistökannan muokkaamista vai voidaanko hyödyntää myös työelämäkumppaneiden tiloja”, kuvaa kiinteistöjohtaja Huotari. 

Strategian mukainen kiinteistöjen käyttöasteen tehostaminen, merkittävän vuokralaisen OAMK:n muutto Linnamaalle, tilojen vajaakäyttö ja kokonaan tyhjentyneet tilat, sisäilmaongelmien korjaukset, ammattikorkeakoulun sitoutumisen viivästyminen Kontinkankaan Louhi-rakennuksen peruskorjaukseen ja pitempiaikaiseen vuokrasopimukseen, ilmastonmuutoksen tuomat vaatimukset kiinteistöjen energiankäyttöön, ikäluokkien pienenemisen vaikutus tilatarpeisiin – siinä koko liuta kiinteistöjohtaja Huotarin ja hänen tiiminsä ajankohtaisia haasteita. 

Syksyllä 2019 käynnistyneellä OSAO Kiinteistöt 2025 -suunnitelmalla vastataan ylläesitettyihin haasteisiin ja luodaan suuntaviivat jokaiselle kampukselle ja niiden kokonaisvaltaiselle kehittämiselle. Siinä on todellinen uuden alun mahdollisuus.” 

”Toinen tärkeä perusajatus on, että haluamme vahvistaa yhteistyötä yksiköiden kanssa ja tuoda siihen lisää suunnitelmallisuutta. Enemmän systematiikkaa, vähemmän ad hoc -tekemistä. Yhdessä voimme suunnitella paremman kokonaisuuden myös kiinteistöjen ja tilojen osalta”, päättää Ollipekka Huotari. 

 

Katso kuvagalleria Muhoksen yksikön koneopetusrakennuksen harjakaisista