Lääketeknikko

Lääkealan perustutkinto

Lääketeknikkona huolehdit työpaikan tavarantilauksista ja -vastaanotoista. Käytät sujuvasti varastonvalvontaohjelmaa, varastoit lääkkeitä oikealla tavalla sekä huolehdit muista varastonhallintaan liittyvistä tehtävistä moniammatillisessa työyhteisössä. Opintosi voit suunnata joko apteekin tai sairaala-apteekin työtehtäviin. Apteekissa työtehtäviäsi voivat olla myös asiakaspalvelu, kampanjatapahtuman toteuttaminen, verkkopalvelussa työskentely sekä toimistotyön tehtävät. Sairaala-apteekissa työtehtäviäsi ovat lääkkeiden keräily, automaatiolaitteiden käyttäminen, annosjakelussa toimiminen sekä lääkkeiden valmistustehtävät. Näissä kaikissa tehtävissä hyödynnät monipuolisesti digi- ja viestintätekniikkaa sekä laatutyöskentelyn ammatillista osaamista.

Ammatti ja opinnot

Lääkealan perustutkinnon suoritettuasi osaat toimia moniammatillisessa työyhteisössä lääkealan eri tehtävissä hyödyntäen digitaalisen työskentelyn, lääkealan logistiikan ja laatutyön ammatillista osaamista. Valmistuttuasi sinulla on työelämän edellyttämä ammattitaito ja erityisosaamista joko apteekkityössä tai sairaala-apteekkityössä. Lisäksi saat valinnaisten tutkinnon osien kautta erityisosaamista esimerkiksi annosjakelussa toimimisessa, asiakaspalvelutyössä, apteekin verkkopalvelussa, automaatiolaitteiden käytössä, kampanjatapahtuman toteuttamisessa, laatutyössä, lääkkeiden valmistamisessa ja tuoteryhmän ylläpidossa.

Lääketeknikkona osaat noudattaa työssäsi lääkealan kansallisia ja kansainvälisiä säädöksiä ja määräyksiä. Osaat toimia potilas- ja asiakasturvallisuutta, ammattietiikkaa, ergonomiaa ja kestävää kehitystä noudattaen ja huolehtia työhyvinvoinnistasi. Osaat ottaa työssäsi huomioon alan salassapito- ja työsuojelumääräykset sekä kannattavuuden yritystoiminnan näkökulmasta. Lääketeknikkona osaat hyödyntää monipuolisesti tieto- ja viestintätekniikkaa.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

OSAOlla on yhteistyösopimus Itä- Suomen yliopiston kanssa. Lääkealan opiskelijat voivat opiskella maksutta Itä- Suomen yliopiston farmasian opintoja avoimessa yliopistossa. Opintojen sisältö ja määrä suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden opiskelijan tavoitteet

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku on 18.2.–18.3.2025

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2025 yhteishaussa OSAOssa on lääkealan perustutkintoon 14 aloituspaikkaa.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan Opintopolussa tekemäsi hakemuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Vaatimuksena opiskelijavalinnalle on sosiaali- ja terveydenhoitoalalla vaadittava terveys ja toimintakyky. Katso tarkemmat terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa käytetään Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen järjestää Suomen psykologikeskus.

Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu hakijan systemaattisuutta ja ongelmanratkaisua sekä sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisua mittaavista osista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1 – 10 pistettä. Hakija, joka ei osallistu soveltuvuuskokeeseen, ei voi tulla valituksi.

Pisteet jakautuvat seuraavasti:

1.    Systemaattisuus 0-4 p
2.    Ongelmanratkaisutaito 0-6 p.
3.    Kokeista pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty pääsy- ja soveltuvuuskoe 0 pistettä; hakija ei voi tulla valituksi hakutoiveisiin, joihin pisteet siirtyvät

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Oulussa 5.- 16.5.2025. Hakijalle lähetetään erillinen kutsu, jossa ilmoitetaan tarkka paikka ja ajankohta.
Koetulokset ja muut pisteet tallennetaan Opintopolku-palveluun pääsy- ja soveltuvuuskokeiden jälkeen. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin 16.4.2025 Ouluun. Lääkealan perustutkinnossa suositus kielitaidon tasoksi on B1.1.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 70 osp
  • Lääkealan digitaalinen työskentely 30 osp
  • Lääkealan logistiikassa toimiminen 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 75 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp
  • Apteekkityö 45 osp
  • Sairaala-apteekkityö 45
Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp
  • Annosjakelussa toimiminen 15 osp
  • Asiakaspalvelutyö lääkealalla 15 osp
  • Apteekin verkkopalvelutyö 15 osp
  • Automaatio lääkealalla 15 osp
  • Kampanjatapahtuman toteuttaminen 15 osp
  • Laatutyö lääkealalla 15 osp
  • Lääkkeiden valmistaminen 15 osp
  • Tuoteryhmän ylläpitäminen 15 osp

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien toteutuminen vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin sinulle voi tulla kustannuksia mm. oppikirjojen, kannettavan tietokoneen, työvaatteiden ja työkenkien hankinnasta. Katso lisätiedot Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Opinto-ohjaaja Annu Kuusijärvi, p. 040 541 5134, annu.kuusijarvi@osao.fi

Lisätietoa hakemisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Seuraava hakuaika on keväällä 2025.

Kohderyhmä

Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, lääkealalla vaadittava terveys ja toimintakyky sekä riittävä kielitaito. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä kielitaidon arviointiin tarvittaessa.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot on suunniteltu alkavaksi seuraavan kerran elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan tekemäsi hakemuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa käytetään Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen järjestää Suomen psykologikeskus. Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu hakijan systemaattisuutta ja ongelmanratkaisua sekä sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisua mittaavista osista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1 – 10 pistettä. Hakija, joka ei osallistu soveltuvuuskokeeseen, ei voi tulla valituksi.

Pisteet jakautuvat seuraavasti:

1.    Systemaattisuus 0-4 p
2.    Ongelmanratkaisutaito 0-6 p.
3.    Kokeista pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty pääsy- ja soveltuvuuskoe 0 pistettä; hakija ei voi tulla valituksi hakutoiveisiin, joihin pisteet siirtyvät

Vaatimuksena opiskelijavalinnalle on sosiaali- ja terveydenhoitoalalla vaadittava terveys ja toimintakyky. Katso tarkemmat terveys- ja turvallisuusvaatimukset.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Oulussa. Hakijalle lähetetään erillinen kutsu, jossa ilmoitetaan tarkka paikka ja ajankohta.

Opiskelijavalinnasta tiedotetaan mahdollisimman pian valinnan jälkeen.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin, joka on Oulussa Kotkantien kampuksella. Kielitaidon arviointi järjestetään Oulussa. Lääkealan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä

Mikäli hakija ei osallistu kielitaidon arviointiin tai mikäli kielitaidon arvioinnissa todetaan, että hakijan kielitaito ei ole riittävä, häntä ei kutsuta pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus sisältää lähiopiskelua, työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä itsenäistä opiskelua.

Oppisopimus

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Lisätietoja oppisopimuksesta antaa Harri Pulkkinen, p. 050 3174 758, harri.pulkkinen@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 70 osp
  • Lääkealan digitaalinen työskentely 30 osp
  • Lääkealan logistiikassa toimiminen 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 75 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp
  • Apteekkityö 45 osp
  • Sairaala-apteekkityö 45
Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp
  • Annosjakelussa toimiminen 15 osp
  • Asiakaspalvelutyö lääkealalla 15 osp
  • Apteekin verkkopalvelutyö 15 osp
  • Automaatio lääkealalla 15 osp
  • Kampanjatapahtuman toteuttaminen 15 osp
  • Laatutyö lääkealalla 15 osp
  • Lääkkeiden valmistaminen 15 osp
  • Tuoteryhmän ylläpitäminen 15 osp

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien toteutuminen vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Kustannuksia sinulle voi tulla  mm. oppikirjojen, kannettavan tietokoneen, työvaatteiden ja työkenkien hankinnastasekä työpaikalla järjestettävän koulutuksen matkoista. Katso lisätiedot Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Annu Kuusijärvi, p. 040 541 5134, annu.kuusijarvi@osao.fi

Lisätietoa hakemisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Tiedustele mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Kontinkankaan yksikössä lisätietoa oppisopimuksesta ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumisesta antaa Harri Pulkkinen, p. 050 3174 758, harri.pulkkinen@osao.fi.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu apteekeissa työskenteleville teknisille työntekijöille, joilta puuttuu lääkealan perustutkinto ja sen mukainen pätevyys. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle sekä alalle vaadittu terveys sekä toimintakyky alan työtehtäviin.

Opintojen alkaminen

Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla, jota täydennetään lähiopinnoilla oppilaitoksessa. Opinnot kestävät 1-2 vuotta.

Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat 70 osp
  • Lääkealan digitaalinen työskentely 30 osp
  • Lääkealan logistiikassa toimiminen 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 75 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 45 osp
  • Apteekkityö 45 osp
  • Sairaala-apteekkityö 45 osp
Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp
  • Annosjakelussa toimiminen 15 osp
  • Asiakaspalvelutyö lääkealalla 15 osp
  • Apteekin verkkopalvelutyö 15 osp
  • Automaatio lääkealalla 15 osp
  • Kampanjatapahtuman toteuttaminen 15 osp
  • Laatutyö lääkealalla 15 osp
  • Lääkkeiden valmistaminen 15 osp
  • Tuoteryhmän ylläpitäminen 15 osp

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien toteutuminen vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

 

Hinta ja kustannukset

Opiskelu oppilaitoksessa on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta.

Työssäoloajalta opiskelija saa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa lähiopetuksen ajalta, opiskelijalla on mahdollisuus saada opintososiaalisia etuuksia.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä ja oppisopimuksesta

Harri Pulkkinen, p. 050 3174 758, harri.pulkkinen@osao.fi

Parasta lääkealalla -video

OSAOn opiskelijat kertovat, mikä on parasta lääkealan opinnoissa. Pääset katsomaan videon klikkamalla kuvan päällä olevaa kuvaketta.

Tavoitteena oma apteekki

Lääketeknikkona työskentelevä Maria tähyää jatko-opintoihin.

Lue Marian opiskelumuistoista, työllistymisestä ja jatko-opintosuunnitelmista