Lähihoitaja, mielenterveys- ja päihdetyö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaan suuntautuneena lähihoitajana suunnittelet, toteutat ja arvioit mielenterveyspotilaiden ja päihteiden käyttäjien hoitoa. Työssä oma persoonallisuutesi on tärkeä työkalusi ja se vaatii sinulta jatkuvaa itsetuntemuksen kehittämistä ja työhyvinvoinnistasi huolehtimista.

Ammatti ja opinnot

Opinnoissasi perehdyt alan lainsäädäntöön, ammattietiikkaan sekä ihmisen kasvuun ja kehitykseen.

Lähihoitajan opinnoissa saat laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin. Perustutkinnon suorittaneena osaat toimia lähihoitajana alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Osaat toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Lähihoitajana osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä. Koulutuksen aikana opit hyödyntämään lähihoitajan työssä hyvinvointiteknologiaa ja kehittämään omaa ammattitaitoasi elinikäisen oppimisen mukaisesti. Opit myös huomioimaan potilas- ja asiakasturvallisuuden, toimimaan aseptisesti ja ergonomisesti oikein.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajana voit työskennellä mm.

  • psykiatrisissa sairaaloissa
  • päivätoimintakeskuksissa
  • kuntoutuskodeissa
  • vanhusten hoitolaitoksissa
  • päihdehuollon ja asumispalvelun yksiköissä

Lähihoitajan opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi sairaanhoitajaksi. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku

Hakuaika

Seuraava yhteishaku on 18.2.–18.3.2025.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu

Aloituspaikkoja yhteishaussa

Kevään 2025 yhteishaussa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon on Kontinkankaan yksikössä yhteensä 176 aloituspaikkaa. Osaamisala valitaan myöhemmin opintojen aikana.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan Opintopolussa tekemäsi hakemuksen sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa käytetään Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen järjestää Suomen psykologikeskus.

Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu hakijan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista sekä ongelmanratkaisua mittaavista osista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1 – 10 pistettä. Hakija, joka ei osallistu soveltuvuuskokeeseen, ei voi tulla valituksi.

Pisteet jakautuvat seuraavasti:

  1. Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-3 p.
  2. Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-4 p.
  3. Ongelmanratkaisutaito 0-3 p.
  4. Kokeista pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty pääsy- ja soveltuvuuskoe 0 pistettä

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään Oulussa 5.-16.5.2025. Hakijalle lähetetään erillinen kutsu, jossa ilmoitetaan tarkka paikka ja ajankohta.
Vaatimuksena opiskelijavalinnalle on sosiaali- ja terveydenhoitoalalla vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.

Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin 16.4.2025 Ouluun. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa suositus kielitaidon tasoksi on B1.1.

Opiskelun toteutusmuoto

Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina.

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 35 osp
  • Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, 10 osp
  • Mielenterveys- ja päihdetyö, 60 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien tarjonta vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin sinulle voi tulla kustannuksia mm. oppikirjojen, kannettavan tietokoneen, työvaatteiden ja työkenkien hankinnasta. Katso lisätiedot Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut

Tarja Isokangas, p. 050 4210 622, tarja.isokangas@osao.fi
Maria Nykänen, p. 050 471 4358, maria.nykanen@osao.fi

Lisätietoa hakemisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.

Siirry opintopolku.fi sivulle

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Kohderyhmä

Koulutukseen voivat hakea kaikki alasta kiinnostuneet, jotka haluavat suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Hakijalla tulee olla soveltuvuus alalle, sosiaali- ja terveysalalla vaadittava terveys ja toimintakyky (lisätietoa täältä) sekä riittävä kielitaito. Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä kielitaidon arviointiin tarvittaessa.

Hakuaika

  • Kontinkankaan yksikössä haku päiväkoulutukseen sekä verkkokoulutukseen (lisätietoa klikkaamalla tästä) on 19.11.2024 – 28.2.2025. Valittavanasi ovat seuraavat osaamisalat: sairaanhoidon osaamisala, ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisala, vammaistyön osaamisala, lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala tai mielenterveys ja päihdetyön osaamisala. Osaamisala valitaan myöhemmin opintojen aikana.
  • Muhoksen yksikössä haku on avoinna 21.8. – 17.10.2024. Hakuaikaa on jatkettu 10.11.2024 saakka. Muhoksen yksikössä suoritetaan kaikille pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, yhteiset tutkinnon osat sekä valinnainen tutkinnon osa. Osaamisalaopinnot suoritetaan Kontinkankaan yksikössä lukuun ottamatta Ikääntyneiden hoidon ja kuntoutumisen osaamisalaa, mikä suoritetaan Muhoksen yksikössä.

Opintojen alkaminen ja kesto

  • Kontinkankaan yksikössä opinnot alkavat 12.5.2025 ja opintojen arvioitu päättyminen on 30.5.2027.
  • Muhoksen yksikössä opinnot alkavat 7.1.2025 ja niiden arvioitu päättyminen on 20.12.2026.

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika on noin 1,5 – 3 vuotta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu
Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, 91500 Muhos

Opiskelijavalinta ja kielitaidon arviointi

Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen sekä tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin Ouluun (Kotkantie 1).

Jos arvioinnissa todetaan, että kielitaitosi ei ole riittävä, sinua ei kutsuta pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen etkä ole mukana opiskelijavalinnassa. Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >

Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu hakijan aloitteellisuutta ja vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista sekä ongelmanratkaisua mittaavista osista. Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa käytetään Opetus- ja kulttuuriministeriön laatimaa valintaryhmäkohtaista koeaihiota ja pisteytystä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeen järjestää Suomen psykologikeskus. Pääsy- ja soveltuvuuskoe on maksuton. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1 – 10 pistettä.

Pisteet jakautuvat seuraavasti:
1.Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0-3 p.
2.Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-4 p.
3.Ongelmanratkaisutaito 0-3 p.
4.Kokeista pois jääminen (ei osallistunut) tai hylätty pääsy- ja soveltuvuuskoe 0 pistettä.

Kontinkankaan yksikköön hakeneet kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka järjestetään tammikuussa aloittaville 2.-3.12.2024 ja toukokuussa aloittaville 7.-8.4.2025 Oulussa. Tarvittaessa hakija kutsutaan kielitaidon arviointiin, joka on toukokuussa aloittaville 25.3.2025 Oulussa. Opiskelijavalinnasta tiedotetaan sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti mahdollisimman pian pääsy- ja soveltuvuuskokeen jälkeen.

Muhoksen yksikköön hakeneet kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen, joka järjestetään Oulussa viikolla 45. Tarvittaessa hakija kutsutaan kielitaidon arviointiin, joka järjestetään Oulussa 29.10.2024. Opiskelijavalinnasta tiedotetaan viikolla 45. Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 15.12.2024 mennessä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan päiväkoulutuksena. Koulutus sisältää lähiopiskelua, työpaikalla tapahtuvaa oppimista sekä itsenäistä opiskelua.

 

Oppisopimus

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Kontinkankaan yksikössä oppisopimuskoulutuksesta antavat lisätietoja Hanna-Leena Hautaniemi, p. 040 356 6274, hanna-leena.hautaniemi@osao.fi ja Hanna Holappa, p. 050 325 0642, hanna.holappa@osao.fi. Muhoksella oppisopimusasioita hoitaa Anna-Maija Lawson, p. 050 317 4674, anna-maija.lawson@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Kaikille pakollinen ammatillinen tutkinnon osa
  • Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, 20 osp
  • Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen, 35 osp
  • Lääkehoito lähihoitajan vastuualueella, 10 osp
  • Mielenterveys- ja päihdetyö, 60 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat

Valinnaisten ammatillisten tutkinnon osien tarjonta vaihtelee lukuvuosittain.

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Koulutus on maksuton. Jos opiskelija ei kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin, kustannuksia voi tulla mm. opiskelumateriaaleista, työpaikalla tapahtuvan oppimisen ja näyttöjen aikaisista asumiskustannuksista ja/tai matkoista. Laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville opinnoissa tarvittavat oppimateriaalit, opiskeluvälineet ja välttämättömät työasut ja -välineet ovat maksuttomia.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä

Kontinkankaan yksikkö, Eija Roininen, p. 050 394 7281, eija.roininen@osao.fi
Muhoksen yksikkö, Liisa Kursula, p. 050 470 5670, liisa.kursula@osao.fi

Lisätietoa hakemisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Huom. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa avoinna.

Hae Kontinkankaalle 12.5.2025 alkaviin päiväopintoihin

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Lähihoitaja, ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, lasten ja nuorten kasvatus ja hoito

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, sairaanhoito

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, suunhoito

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, vammaistyö

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, verkkokoulutus

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Lähihoitaja, osaamisalaopinnot aiemmin tutkinnon suorittaneille

Tutkinnon osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto