Lähihoitaja, osaamisalaopinnot aiemmin tutkinnon suorittaneille
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Lähihoitaja, osaamisalaopinnot aiemmin tutkinnon suorittaneille
Lähihoitajana olet moniosaaja, jonka tehtävänä on auttaa ihmisiä. Osaamisalaopintojen avulla voit erikoistua työssäsi. Tutustu suuntautumisvaihtoehtoihin ja hae opiskelemaan lisää omaa alaasi.
Ammatti ja opinnot
Lähihoitajan opinnoissa saat laaja-alaiset perusvalmiudet ammattialan eri tehtäviin. Perustutkinnon suorittaneena osaat toimia lähihoitajana alan säädöksiä ja toimintaohjeita sekä arvoperustaa ja ammattietiikkaa noudattaen. Osaat toimia ammatillisessa vuorovaikutuksessa sekä moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon tai kasvatuksen toimintaympäristöissä. Opit hyödyntämään lähihoitajan työssä hyvinvointiteknologiaa ja kehittämään omaa ammattitaitoasi elinikäisen oppimisen mukaisesti. Opit myös huomioimaan potilas- ja asiakasturvallisuuden, toimimaan aseptisesti ja ergonomisesti oikein.
Osaamisalat:
- Ikääntyvien hoito ja kuntoutuminen
- Jalkojenhoito
- Lasten ja nuorten kasvatus ja hoito
- Mielenterveys- ja päihdetyö
- Sairaanhoito ja huolenpito
- Suunhoito
- Vammaistyö
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneena ja osaamisalasta riippuen voit työskennellä erilaisissa hoidon ja huolenpidon, vanhus- ja vammaispalvelujen, mielenterveys- ja päihdetyön, kotihoidon, varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, lapsiperheiden sekä erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon avohoidon sekä laitoshoidon työtehtävissä.
Työpaikkoja voi olla perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa mm.
- vuodeosastoilla,
- poliklinikoilla,
- suunhoidossa,
- perustason ensihoidossa, perioperatiivisessa yksikössä,
- saattohoidossa, kotihoidossa tai
- kotisairaalassa.
Työpaikat voivat olla julkisella, yksityisellä tai kolmannella sektorilla. Tutkinnon suorittanut voi toimia myös yrittäjänä, esimerkiksi jalkojenhoitotyössä.
Lähihoitajan opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatko-opiskella esimerkiksi sairaanhoitajaksi. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneille henkilölle.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon vammaistyön osaamisalan pakollisten tutkinnon osien lisäksi tulee suorittaa lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistämisen tutkinnon osa, jotta tutkinnon suorittaminen tuottaa varhaiskasvatuksesta annetun lain ja sen nojalla annetun asetuksen mukaisen varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuuden.
Hakijalla tulee olla sellainen terveydentila- ja toimintakyky, jota edellytetään sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittajalta ks. tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa (OPH-5-2018).
Hakuaika
Hakuaika koulutukseen on 9.10. – 12.12.2024.
Ajankohta
Koulutus alkaa 10.2.2025. Arvioitu päättymisajankohta on 21.11.2025. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluajan.
Koulutuspaikka
OSAO Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
- motivaatio, enintään 3 pistettä
Hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen. Kutsu haastatteluun tulee sähköpostitse ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Haastattelut järjestetään 13.-17.1.2025.Valintatieto ilmoitetaan sähköpostilla ja tiedon lähettämisestä laitetaan tekstiviesti.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella, tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä.
Koulutuksen sisältö ja laajuus
Tutkinnon osan laajuus on Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan kaksi tutkinnon osaa – 75 osp. Voit hakeutua halutessasi hakeutua erikseen Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen 40 osp tai Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen 35 osp
Koulutuksen toteutus
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Opinnoissa hyödynnetään verkko-oppimisalustaa. Koulutuksessa on lähiopetusta 1-3 iltana/kuukausi. Koulutus sisältää myös ohjattua etäopiskelua, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Opinnot alkavat Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen 35 osp -tutkinnonosalla viikolla 7. Lapsen kasvun, hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen 40 osp -tutkinnon osan opinnot alkavat viikolla 22. Opintoja ei ole viikoilla 10, 27-30 eikä viikolla 43.
Työvoimakoulutus
Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.
Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.
Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.
Lisätietoja työvoimakoulutuksesta
Oppisopimus
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka.
Oppisopimuskoulutuksesta lisätietoja antavat Hanna-Leena Hautaniemi, p. 040 356 6274, hanna-leena.hautaniemi@osao.fi ja Hanna Holappa, p. 050 325 0642, hanna.holappa@osao.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Opinto-ohjaaja Eija Roininen, p. 050 394 7281, eija.roininen@osao.fi
Hakeminen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Hae 10.2.2025 alkavaan koulutukseen, 75osp
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.
Hakuaika
Hakuaika on ympäri vuoden.
Opintojen alkaminen ja kesto
Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain. Kesto henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan käytännön työtehtävissä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.
Tietopuolisen opetuksen koulutuspaikka
Käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.
Tietopuolinen opetus:
Kontinkankaan yksikkö
Kiviharjuntie 6
90220 Oulu
Opiskelijavalinta
Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta sosiaali- ja terveysalan työpaikassa (esimerkiksi päiväkodeissa, vanhusten palvelukodeissa, perhekodeissa, mielenterveystyössä, päihdetyössä, kuntoutuksessa, vammaisyksikössä, terveyskeskuksissa tai lääkäri- ja hammaslääkäriasemilla) koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai yrittäjänä toimimista.
Hinta ja kustannukset
Opiskelu oppilaitoksessa on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta.
Työssäoloajalta opiskelija saa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, opiskelijalla on mahdollisuus saada opintososiaalisia etuuksia.
Lisätiedot ja hakeutuminen
Hanna-Leena Hautaniemi, p. 040 356 6274, hanna-leena.hautaniemi@osao.fi
Hanna Holappa, p. 050 325 0642, hanna.holappa@osao.fi
Täydennä osaamistasi tutkinnon osien verkko-opintoina. Voit täydentää tutkinnon osan opinnot myös koko osaamisalaa koskevaksi.
Kotihoidossa toimiminen, 40 osp
Tutkinnon osa sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalta
Toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen vammaistyössä, 40 osp
Tutkinnon osa vammaistyön osaamisalalta
Lapsen, nuoren ja perheen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, 35 osp
Tutkinnon osa lasten ja nuorten kasvatus ja hoito osaamisalalta