Lattianpäällystäjä

Pintakäsittelyalan perustutkinto

Lattianpäällystäjänä osaat tehdä lattianpäällystyksen esitöitä monipuolisesti sekä matto- ja lukkoliitostuotteiden asennuksia. Tämän lisäksi sinulla voi olla osaamista laatoituksen, vedeneristyksen tai betonilattioiden pinnoituksesta.

Ammatti ja opinnot

Lattianpäällystäjänä olet pintakäsittelyalan ammattilainen ja voit olla erikoistunut mattoasentajaksi, parkettiasentajaksi tai laatoittajaksi. Monipuolisen ja vaihtelevan työn tavoitteena on käyttöä kestävä ja silmää miellyttävä pinnoite. Lattianpäällystäjän on hallittava kaikki työvaiheet pohjatöistä pinnan viimeistelyyn asti.

Lattianpäällystäjän perinteisiä työtehtäviä ovat mattotyöt ja parkettityöt sekä keraamisten laattojen asennukset niihin liittyvine esikäsittelyineen. Työnkuvaan kuuluvat myös märkätilojen vesieristykset. Erikoisosaamista vaativia lattianpäällystäjän työtehtäviä ovat vanhojen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden puulattioiden ja kivilattioiden korjaukset ja pintakäsittelytyöt.

Työmaan lattianpäällystykset tehdään pääsääntöisesti yksin ja itsenäisesti. Lattianpäällystäjät suunnittelevat työjärjestyksen ja toteuttavat työt suunnitelmien ja ohjeiden mukaan. Työympäristö vaihtelee yksityisasunnoista yritystiloihin ja julkisiin kohteisiin. Työmaat vaihtuvat usein. Työssä käytetään käsityökalujen lisäksi erilaisia laitteita ja koneita, esimerkiksi hiomakoneita, laattaleikkureita ja sirkkeleitä työkohteesta ja pinnoitemateriaalista riippuen.

Työ on yleensä normaalia päivätyötä, mutta työajoissa on työmaakohtaisia ja tehtäväkohtaisia eroja riippuen työn kiireellisyydestä tai suuruudesta. Työhön kuuluu myös matkustamista työmaille.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittaneena lattianpäällystäjänä voit työskennellä

  • lattianpäällystysliikkeessä
  • rakennusliikkeessä
  • itsenäisinä ammatinharjoittajina

Pintakäsittelyalan opinnot takaavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Voit jatkaa opintojasi mm. materiaali- ja pintakäsittelytekniikan insinööriksi. Tutkinto antaa myös yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu kaikille alasta kiinnostuneille. Etusijalla ovat hakijat, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa tai vain lukion/yo-tutkinnon suorittaminen.

Hakuaika

Seuraava hakuaika ei ole vielä tiedossa.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 2,5 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
  • motivaatio, enintään 5 pistettä

Hakijat kutsutaan haastatteluun hakuajan päättymisen jälkeen. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Pintakäsittelyalan perustutkinnossa kielitaitotasosuositus on A2.2. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Opiskelijat suorittavat opintonsa päiväopintoina, joka sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Oppisopimuskopiskelu

Lattianpäällystäjän osaamisala on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimuskoulutusasioita Haukiputaan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Tomi Tuomela, p. 044 7037 823, Tomi.Tuomela@osao.fi 

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista (yhteensä 145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
  • Lattianpäällystyksen perustyöt 50 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat
  • Osaamisalan valinnaiset tutkinnon osat 35 osp
    Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa

Hinta ja kustannukset

Opetus on opiskelijalle maksutonta.

Ammattilukio

Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Kari Holappa
p. 044 7037 759
kari.holappa@osao.fi

Lisätietoa hakemisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alle tulevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa. 

 

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu sinulle, jos olet työtön työnhakija, tai vaarassa jäädä työttömäksi. Koulutuksessa voit opiskella uuden ammatin tai täydentää osaamistasi.

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta