Linja-autonkuljettaja
Logistiikan perustutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Linja-autonkuljettaja
Linja-autonkuljettajan työ on itsenäistä ja vastuullista. Henkilöliikenteen eri työtehtävät tarjoavat monenlaisia tehtäviä, joiden keskiössä ovat hyvät asiakaspalvelutaidot. Linja-autonkuljettajan tutkinto tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja henkilöliikenteen työstä kiinnostuneille.
Ammatti ja opinnot
Linja-autonkuljettajana toimit monipuolisessa ja ihmisläheisessä palveluammatissa, jossa turvallisuudesta huolehtiminen ja asiakaspalvelutaidot ovat olennainen osa työtä. Kuljettajan työssä voit hyödyntää omia vahvuuksiasi ja kaikkea sitä osaamista, jota olet saanut aiempien työtehtäviesi ja harrastuneisuutesi kautta.
Linja-autonkuljettajan työ on todella monipuolista ja työtehtävät voivat vaihdella viikoittain, jopa päivittäin. Työnantajasta riippuen saatat ajaa koko ajan paikallisliikenteessä tai voit työskennellä yhtenä päivänä kaukoliikenteessä ja toisena tilausajossa tai vaikka palveluliikenteessä.
Paikallisliikenteen kuljettajana vastaat ihmisten liikkumisesta yleensä kaupungeissa ja niiden ympäristössä. Kaukoliikenteen kuljettajana taas kuljetat ihmisiä, ja usein myös linja-autorahtia, paikkakunnalta toiselle. Tilausajoliikenteen kuljettajana olet tärkeässä roolissa, vastaten matkustajiesi turvallisesta ja viihtyisästä matkasta Suomessa ja ulkomailla. Palveluliikenteen kuljettajana sinulla on palveltavana erilaisia erityisryhmiä, ja työpäivän sisällöt muotoutuvat usein hyvinkin erilaisiksi muun muassa kutsuohjatuilla reiteillä.
Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat joukkoliikenteen valtteja yksityisautoiluun verrattuna. Kuljettajana voit omalta osaltasi huolehtia näistä asioista muun muassa ajamalla taloudellisesti. Henkilöliikennepuolella sähkö- ja kaasuajoneuvot ovat yleistymässä, mikä lisää joukkoliikenteen ympäristöystävällisyyttä entisestään.
Koulutukseen kuuluu aina alan työtehtävien käytännön opettelu aidoissa työympäristöissä. Linja-autonkuljettajan tutkinnon suorittaneena hallitset asiakaspalvelun ja ajoneuvon tekniikan hyödyntämisen. Osaat liikkua tieliikenteessä turvallisesti, taloudellisesti ja suunnitelluissa aikatauluissa. Linja-autonkuljettajan tehtävissä menestyvät hyvin sekä naiset että miehet. Valinnaisten tutkinnon osien kautta voit itse painottaa osaamistasi sinua kiinnostaviin työtehtäviin.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Linja-autonkuljettajana voit työskennellä yksityisessä henkilöliikenneyrityksessä tai kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa. Kuljetat matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä, pikavuoroliikenteessä, palveluliikenteessä tai tilausliikenteessä. Kaukoliikenteessä tehtäviisi kuuluu myös rahdin käsittelyä purkuineen ja lastauksineen.
Valmistuttuasi ja työkokemusta kartutettuasi voit suorittaa esimerkiksi kuljetusalan ammattitutkinnon tai liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon. Voit myös laajentaa osaamistasi kuljetuspalvelujen osaamisalueilla autonkuljettajaksi tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.
Logistiikan perustutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin, esimerkiksi tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakoulututkintoon (insinööri).
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Haku avoinna 29.8.- 16.12.2024. Oppilaitos ohjaa koulutukseen valittuja oppisopimustyöpaikan löytämisessä koulutuksen alkaessa. Katso ”Oppisopimus – työelämässä oleville”
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot on suunniteltu alkavaksi 3.2.2025 ja niiden arvioitu päättyminen on 31.5.2026. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi. Koulutuksen kesto on vaihdellut aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella kuudesta kuukaudesta kahteen vuoteen.
Koulutuspaikka
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Kohderyhmä
Hakijalla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään 20 vuoden ikä ja B-ajokortti.
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastatteluun otetaan mukaan ajokorttiote, jonka voit tulostaa maksutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta.
Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään haastatteluun. Haastatteluun lähetetään kutsu viimeistään hakuajan päättymisen jälkeen sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Haastattelu järjestetään 8.1. – 10.1.2025 ja valintapäätös ilmoitetaan sähköpostilla hakuajan päättymisen jälkeen.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 2 pistettä
- motivaatio, enintään 6 pistettä
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikka-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan päiväopiskeluna ja se sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti, keskimäärin niitä on noin 2 – 4 päivää kuukaudessa. Lisätietoja: opinto-ohjaaja Marcella Puranen, p 040 3580 813, marcella.puranen@osao.fi
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp
- Logistiikka-alan työympäristöissä toimiminen, 15 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Linja-auton kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 35- 70 osp
- Kaupunki- ja seutuliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Palveluliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Kaukoliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Tilausliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 15-50 osp
- Erityisryhmien kanssa toimiminen, 5 osp
- Linja-autorahtina kuljetettavan tavaran käsittely, 15 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
- Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Koulukuljetuksen kuljettajana työskentely 25 osp
- Korkeakouluopinnot, 15 osp
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp
Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet).
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelijalle aiheutuu kustannuksia mm. ajokortista ja viranomaismaksuista, joita ovat esimerkiksi lääkärintodistus, ajokorttilupahakemus, ajokoe, ammattipätevyyskortti ja digipiirturikortti.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta.
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Sanna Mikkonen
p. 040 480 6901
sanna.mikkonen@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Katso “Oppisopimus – työelämässä oleville”
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova.
Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää alan työpaikkaa tai yrittäjänä toimimista koulutuksen aikana. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.
Koulutukseen haetaan jatkuvan haun kautta (katso sivun alareunan Hae koulutukseen-painike). Oppilaitos ohjaa koulutukseen valittuja oppisopimustyöpaikan löytämisessä koulutuksen alkaessa. Oppilaitos ja alan yritykset tekevät yhteistyötä oppisopimusten suunnittelussa ja toteutuksessa.
Hakuaika
Haku avoinna 29.8.- 16.12.2024.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot on suunniteltu alkavaksi 3.2.2025 ja niiden arvioitu päättyminen on 31.5.2026. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele
Kohderyhmä
Hakijalla tulee olla kuljetuspalvelujen osaamisalalle vaadittava terveys ja toimintakyky. Ohje terveys- ja turvallisuusvaatimuksista.
Pääsyvaatimuksena koulutukseen on vähintään 20 vuoden ikä ja B-ajokortti.
Opiskelijavalinta
Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastatteluun otetaan mukaan ajokortti ja ajokorttiote, jonka voit tulostaa maksutta Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Oma asiointi -palvelusta.
Opiskelijavalinnassa mukana oleminen edellyttää osallistumista järjestettävään haastatteluun. Haastatteluun lähetetään kutsu viimeistään hakuajan päättymisen jälkeen sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Haastattelu järjestetään 8.1. – 10.1.2025 ja valintapäätös ilmoitetaan sähköpostilla hakuajan päättymisen jälkeen.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 2 pistettä
- motivaatio, enintään 6 pistettä
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Logistiikka-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus alkaa noin kolmen kuukauden jaksolla oppilaitoksessa, jossa hankitaan perusvalmiudet alalla työskentelyyn. Lyhyen perehdytysjakson (koulutussopimus) jälkeen tutkinnon suorittaminen jatkuu oppisopimuskoulutuksena alan työpaikoilla. Koulutuksen toteutuksessa ovat mukana muun muassa Nobina Oy, Saaga Travel Oy, Koiviston auto Oy, Oubus Oy, Oulaisten liikenne Oy ja Revon turistiliikenne Oy. Oppisopimustyöpaikkoja on tarjolla esim. Oulussa, Kalajoella, Raahessa ja Oulaisissa.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Logistiikan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp
- Logistiikka-alan työympäristöissä toimiminen, 15 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyys, 10 osp
- Linja-auton kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 35- 70 osp
- Kaupunki- ja seutuliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Palveluliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Kaukoliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
- Tilausliikenteen kuljettajana työskentely, 35 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 15-50 osp
- Erityisryhmien kanssa toimiminen, 5 osp
- Linja-autorahtina kuljetettavan tavaran käsittely, 15 osp
- Kuljetusalan perustason ammattipätevyyden laajennus, 15 osp
- Ilmastovastuullinen toiminta, 15 osp
- Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp
- Yrityksessä toimiminen, 15 osp
- Koulukuljetuksen kuljettajana työskentely 25 osp
- Korkeakouluopinnot, 15 osp
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen, 15 osp
Tutustu tutkinnon perusteisiin täällä (ePerusteet).
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta, mutta opiskelusta voi aiheutua opiskelijalle kustannuksia mm. ajokortista ja viranomaismaksuista, joita ovat esimerkiksi lääkärintodistus, ajokorttilupahakemus, ajokoe, ammattipätevyyskortti ja digipiirturikortti.
Oppisopimuskoulutuksessa saat työehtosopimuksen mukaista palkkaa työpäivien ajalta. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, opiskelijalle maksetaan opintososiaalisia etuja. Lisätietoa opintososiaalisista eduista löydät täältä
Lisätiedot
Oppisopimuskoulutukseen liittyvät tiedustelut
Marcella Puranen, p 040 3580 813, marcella.puranen@osao.fi
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Sanna Mikkonen, p. 040 480 6901, sanna.mikkonen@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.