Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto sopii sinulle, jos haluat vahvistaa osaamistasi mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntijana toimimiseen sosiaali- ja terveysalalla. Työtä tehdään julkisten ja yksityisten toimijoiden sekä yhteisöjen ylläpitämissä avo- ja laitospalveluissa.

Ammatti ja opinnot

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon suorittamisen jälkeen voit  työskennellä erilaisissa mielenterveys- ja päihdetyön erityistä osaamista vaativissa tehtävissä sosiaali- ja terveysalalla. Voit työskennellä julkisen, yksityisten ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä yhteisöjen ylläpitämissä avo- ja laitospalveluissa.

Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena. Lähiopetuspäiviä on 1-2/kuukausi. Koulutus etenee tutkinnon osittain ja osaaminen osoitetaan jokaisessa tutkinnon osassa käytännön työtehtävissä mielenterveys- ja päihdetyön toimintaympäristöissä.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen ei ole haku avoinna.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opintojen seuraava aloitusajankohta ei ole tiedossa. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu.

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat valitaan haastatteluun hakemuksessa annettujen tietojen perusteella.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 3 pistettä

Kutsu haastatteluun lähetetään hakuajan päättymisen jälkeen sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Valinnasta tiedotetaan sähköpostilla. Valituille ja varasijalla oleville tiedotetaan opiskelijavalinnasta sähköpostilla ja sähkpostin lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Valitsematta jääneille ilmoitetaan tieto kirjeellä.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin, joka on Oulussa. Mielenterveys ja päihdetyön erikoisammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus järjestetään monimuotokoulutuksena. Lähiopetuspäiviä on 1-2/kuukausi. Oppimisympäristöinä on myös työpaikat ja verkko-oppimisympäristö. Jokaisessa tutkinnon osassa osoitat ammattitaitosi näytöissä. Näyttöjen työpaikka ja ajankohta sovitaan HOKSissa.

Koulutus etenee tutkinnon osittain ja voit halutessasi suorittaa tutkinnon osia. Tutkinnon osien lähipäivät ja opiskelu eri oppimisympäristöissä etenee seuraavasti:

  • Mielenterveys- ja päihdetyössä toimiminen
  • Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät
  • Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyö
  • Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyö

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa milloin vain. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Oppisopimuskoulutuksesta lisätietoja Kontinkankaan yksikössä antaa Mirva Saastamoinen, p. 050 593 7076, mirva.saastamoinen@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto (180 osaamispistettä) muodostuu pakollisista tutkinnon osista (100 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (80 osaamispistettä).

Pakolliset tutkinnon osat

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon pakolliset tutkinnon osat antavat valmiudet työskennellä mielenterveys- ja päihdetyössä ensisijaisesti aikuisten asiakkaiden tai potilaiden kanssa.

  • Mielenterveys- ja päihdetyössä toimiminen (40 osaamispistettä)
  • Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen (60 osaamispistettä).
Valinnaiset tutkinnon osat
  • Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyö (40 osaamispistettä) ja/tai
  • Ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdetyö (40 osaamispistettä).

Jos opiskelija valitsee näistä vain toisen, hänelle voidaan tunnustaa valinnaisena tutkinnon osana aikaisemmin suoritettu tutkinnon osan tai osia toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet-palvelussa

Koulutuksen alussa kartoitetaan aikaisempi osaaminen suhteessa tutkinnon ammattitaitovaatimuksiin. Tutkinnon suorittamisen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti.

Tutkinnossa vaadittava terveydentila ja toimintakyky, ks. tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 550 € (alv 0 %), 115 € /tutkinnon osa (alv 0 %).

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Marko Hyyryläinen, p. 050 322 5595,  marko.hyyrylainen@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alle olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.