Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp

Tutkinnon osa ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta

Ravitsemispalveluissa toimiminen -tutkinnon osa antaa sinulle perustietoja ja -taitoja ravintola- ja catering-alalle. Olet kiinnostunut ruoanvalmistuksesta sekä asiakaspalvelusta ja haluat työllistää itsesi lyhyellä koulutuksella. Voit myös täydentää aiempaa koulutustasi tai harkitset hakeutumista ravintola- ja catering-alalle.

Koulutuksen kuvaus

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu työnhakijoille, alasta kiinnostuneille ja oman osaamisen täydentäjille, lukiolaiselle sekä TUVA-opiskelijoille. Koulutuksen tavoitteena on mahdollistaa työllistyminen alalle sekä antaa pohjia alan koulutukseen. Työvoimakoulutuksen  kohderyhmänä ovat TE-toimiston asiakkaat, joilla soveltuvuus keittiötyöskentelyyn ja asiakaspalveluun, ja joilla on valmiudet verkko-opiskelutehtävien opiskeluun.

Ajankohta

Kempeleen-Limingan yksikössä koulutukseen on jatkuva haku. Huom! Koulutus on suunniteltu alkavaksi englannin kielisenä 13.1.2025 Kaukovainion yksikössä, palvelut. Haku avataan syksyllä 2024.

Koulutukset alkavat Kempeleessä seuraavasti:

  • 2.9.2024
  • 1.2025
  • 3.2.2025
  • 8.2025
  • 9.2025

Koulutuspaikka

Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, 90440 Kempele

Hinta

Opetus on maksutonta. Opintojen aikana suoritetaan hygieniapassi, jonka hinta on 6 €. Lisäksi opiskelijan tulee hankkia keittiötyöhön soveltuvat työjalkineet.

Koulutuksen laajuus

Ravitsemispalveluissa toimiminen -tutkinnon osan laajuus on 20 osaamispistettä (osp). Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi, jolla todetaan, millaista osaamista tutkinnon osan muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää tarkan opiskeluaikasi.

Tutkinnon osa sisältyy ravintola- ja catering-alan perustutkintoon. Koulutus toteutetaan oppilaitosympäristössä, työpaikalla sekä verkko-opintoina.Osaaminen osoitetaan työtehtäviä tehden suurkeittiön ruoanvalmistustehtävissä ja arvioidaan asteikolla K5-T1 (kiitettävä, hyvä, tyydyttävä).

Koulutuksen tavoite

Koulutuksen tavoitteena on työllistyä ja antaa mahdollisuus suorittaa ravintola- ja catering-alan valinnainen tutkinnon osa sekä innostaa hakeutumaan alan tutkintoon johtavaan koulutukseen.

Ravitsemispalveluissa toimiminen -tutkinnon osan suoritettuasi sinulla on perustiedot ja -taidot:

  • valmistautua työvuoroon
  • huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
  • palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
  • päättää työvuoron työtehtävät
  • arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen keskeisisä sisältöjä ovat:

  • Ruoanvalmistus ja ravitsemusosaaminen
  • Omavalvonta ja työturvallisuus
  • Raaka-ainetuntemus
  • Erityisruokavaliot
  • Asiakaspalvelu ja kassatyöskentely

Lisää tutkinnon osan koulutuksen sisällöstä ja arviointiperusteista löydät ePerusteista.

Siirry ePerusteet -palveluun

Työvoimakoulutus

Tämä koulutus on mahdollista suorittaa myös työvoimakoulutuksena, jos olet TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun asiakas. Nyt haussa olevat työvoimakoulutukset ja hakulomakkeen löydät koulutushaun kautta. Jos koulutus ei näy auki olevissa hauissa, se ei ole sillä hetkellä tarjolla työvoimakoulutuksena.

Jos osallistumisestasi koulutukseen on sovittu TE-toimiston tai työllisyyden kuntakokeilun kanssa työllistymissuunnitelmassasi, voit saada koulutuksen ajalta korotettua työttömyysetuutta. Korotusosan maksamisesta päättää aina työttömyyskassa tai Kela.

Voit saada koulutukseen osallistumispäiviltä myös kulukorvausta.

Lisätietoja työvoimakoulutuksesta

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti (Kempele):

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 2 pistettä
  • motivaatio, enintään 6 pistettä

Hakijat kontaktoidaan ja kutsutaan haastatteluun joustavasti hakuaikana.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Opettaja Anne Vimpari (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 050 5727 503, anne.vimpari@osao.fi

Opettaja Pirkko Härkönen (Kempeleen-Limingan yksikkö)
p. 050 372 2923, pirkko.harkonen@osao.fi

Koulutuspäällikkö Vesa Vanhamäki (Muhoksen yksikkö)
p. 050 537 5057, vesa.vanhamaki@osao.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Hakeminen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen Kempeleeseen