Tarjoilija
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Oletko unelmoinut tarjoilijan ammatista? Kiinnostaako sinua asiakaspalvelu? Oletko kiinnostunut juomien valmistamisesta ja tarjoilusta? Valitse silloin tarjoilijan ura. Ravintola- ja catering-ala sopii sinulle, jos olet valmis tuottamaan asiakkaalle elämyksiä, olet sosiaalinen ja asiakaspalveluhenkinen.
Ammatti ja opinnot
Tarjoilijana vastaat asiakkaiden palvelusta ja onnistuneen palvelukokonaisuuden tuottamisesta. Opinnoissasi sinut perehdytetään hyvään asiakaspalveluun, kassatoimintoihin, erityyppisiin tarjoilutapoihin, ruokien ja juomien tarjoiluun ja juomien valmistamiseen.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Asiakaspalvelun osaamisalan suorittanut tarjoilija työskentelee ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, pubeissa, yökerhoissa, liikenneasemilla, kahviloissa, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksissä sekä suurtalouden toimipaikoissa.
Ravintola- ja catering-alalla on koko ajan paljon hyviä työmahdollisuuksia avoinna, työvoimapula on suuri.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku
Hakuaika
Seuraava yhteishaku 18.2.–18.3.2025.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat elokuussa 2025. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, 90250 Oulu. Opiskelu tapahtuu suurimmaksi osaksi Opetusravintola Hilikussa, Kasarmintie 8h, 90130 Oulu.
Aloituspaikkoja yhteishaussa
Kevään 2025 yhteishaussa ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa on Kaukovainion palvelut yksikössä 80 aloituspaikkaa. Huomaathan, että aloituspaikkamäärä sisältää asiakaspalvelun osaamisalan lisäksi ruokapalveluiden osaamisalan aloituspaikat. Osaamisala valitaan opintojen aikana.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta tehdään Opintopolussa tekemäsi hakemuksen pohjalta. Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Tutustu Yhteishaun valintaperusteisiin Opintopolku -palvelussa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos hakijan äidinkieli on muu kuin opetuskieli, hänet kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A2.2. Lisätietoa täältä >
Opiskelun toteutusmuoto
Yhteishaun kautta valitut opiskelijat suorittavan opintonsa päiväopintoina. Oppimisympäristöinä ovat oppilaitos, työpaikat ja verkko-oppimisympäristöt.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemuspalvelussa toimiminen, 20 osp
- Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -tarjoilu, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 15 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu 1.8.2023 voimaan tuleviin tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
Opetus on opiskelijoille maksutonta. Mikäli et kuulu laajennetun oppivelvollisuuden piiriin sinulle voi tulla kustannuksia mm. opiskeluun liittyvistä materiaaleista kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta. Katso lisätiedot Tietoa uudelle opiskelijalle -sivulta.
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta
Lisätiedot
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Kaukovainion yksikkö, palvelut
- Opinto-ohjaaja Mervi Savela, p. 040 4858 604, mervi.savela@osao.fi
Hae koulutukseen
Yhteishaussa koulutuksiin haetaan valtakunnallisen Opintopolku -palvelun kautta.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Seuraava haku avataan keväällä 2025.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opinnot alkavat 11.8.2025 ja niiden arvioitu päättyminen on 28.5.2028. Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Koulutuspaikka
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 1, 90250 Oulu. Opiskelu tapahtuu suurimmaksi osaksi Opetusravintola Hilikussa, Kasarmintie 8h, 90130 Oulu.
HUOM: Ravintola- ja catering-alan koulutus on siirtynyt OSAOn Kaukovainion palvelut -yksikköön Haukiputaalta 1.8.2024 ja Muhokselta tulee siirtymään 1.1.2025. Jatkossa ravintola- ja catering-alan koulutusta on OSAOssa tarjolla Kaukovainion palvelut -yksikössä ja Kempeleen-Limingan yksikössä Kempeleen toimipisteessä.
Opiskelijavalinta
Hakijat valitaan koulutukseen haastattelun perusteella.
Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:
- aiemmin hankittu osaaminen, enintään 1 pistettä
- tarve koulutukselle, enintään 4 pistettä
- motivaatio, enintään 5 pistettä
Opiskelijavalinnan aikataulu päivitetään uutta hakua avattaessa.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Ravintola- ja catering-alan perustutkinnossa kielitaitosuositus on A.2.2. Lisätietoja täältä.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus on lähi- ja etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Oppisopimusopiskelu
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimusasioita hoitaa Kaukovainion yksikössä koulutussuunnittelija Kirsi Pirinen, kirsi.pirinen@osao.fi, puh. 040 541 3643 ja Haukiputaan yksikössä koulutuspäällikkö Tomi Tuomela, p. 044 7037 823, Tomi.Tuomela@osao.fi.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ravintola- ja catering-alan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp). Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).
Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat
- Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp
- Ravintolan asiakaspalvelu ja myynti, 25 osp
- Annosruokien ja juomien tarjoilu, 40 osp
Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat, 60 osp, esimerkiksi
- Á la carte -tarjoilu, 30 osp
- Kahvilapalvelut, 15 osp
- Katu- ja pikaruokapalvelut, 10 osp
- Juomien myynti ja tarjoilu, 25 osp
- Tilaus- ja juhlatarjoilu, 25 osp
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis- ja luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu 1.8. 2024 voimaan tuleviin tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa.
Hinta ja kustannukset
Opetus on maksutonta. Opiskelun aikana sinulle syntyy mahdollisesti kuluja opiskeluun liittyvistä materiaaleista, kuten oppikirjoista, opiskeluvälineistä, viranomaismaksuista sekä työasusta (ei koske oppivelvollisia).
Ammattilukio
Ammattilukiolla tarkoitetaan lukio-opintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Lukio-opintoihin voivat hakea kaikki OSAOn perustutkinto-opiskelijat. Katso lisätietoa ammattilukio-opinnoista sekä niihin hakemisesta Ammattilukio-sivulta
Lisätiedot
Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut
Opinto-ohjaaja Mervi Savela (Kaukovainion yksikkö, palvelut)
p. 040 4858604, mervi.savela@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi -hakijapalvelu, ovi@osao.fi, p. 040 8266 060
Hae koulutukseen
Alle tulevasta painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa. Täytä hakemus mieluiten tietokoneella.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.
Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi sisällön tai katso sisältö täältä.