”Lähihoitajan työssä on yllättävän paljon vastuuta. Siinä pääsee myös näkemään erilaisia juttuja, ja työ vaihtelee tosi paljon osaamisaloittain. Jokainen paikka, jossa olen työskennellyt, on ollut erilainen!” kertoo Kosti Laivamaa, joka valmistui OSAOsta lähihoitajaksi keväällä 2020.
Rauhallinen ja auttamisesta pitävä Kosti tiesi jo yläasteen alussa hakevansa lähihoitajaopintoihin. Jo opintojen aikana hän työskenteli niin päiväkodissa, terveyskeskuksen vuodeosastolla kuin vammais- ja vanhustyön puolella.
Lähihoitajan ammatti on Kostin mielestä monipuolinen, ja alalla työskentelevä löytää oman juttunsa varmasti. Hyvän pohjakoulutuksen ja teoriatiedon hallinnan päälle on helppo rakentaa ammattiosaamista erilaisissa työpaikoissa – kunhan vain on avoin oppimaan.
”Työpaikalla on suuri vastuu opiskelijan oppimisesta, mutta opiskelijankin on hyvä olla avoin, sosiaalinen ja reipas. Riippuu toki paikasta, mutta työ ei aina ole mitään kevyttä hommaa, ja monesti mennäänkin niin sanotusti hiki hatussa. Mutta työhön oppii, ja vielä kun työstä pitää, niin päivät menevät tosi nopeasti”, Kosti hymyilee.
Monenlaisia osaajia monipuoliselle alalle
Lähes koko Suomessa on TE-keskuksen Ammattibarometrin mukaan pulaa lähihoitajista. Hyvälle tekijälle löytyy siis töitä, ja siksi Kostikin on ollut kysytty työntekijä paikoissa, joissa on ollut suorittamassa opintojaan.
”Miehille on alalla kysyntää todella paljon! Saa neuvotella töistä lähes mielensä mukaan, sillä miehet ovat tosi tykättyjä alalla.”
Miesten haluaminen alalle liittyy Kostin mukaan useampaan asiaan. Paitsi että fyysisessä työssä tarvitaan välillä suurempaa voimaa, myös mahdollisimman monen erilaisen ihmisen saaminen työyhteisöön on tärkeää. Olisi huolestuttavaa, jos kaikki työntekijät olisivat samanlaisia ja tekisivät työtä samalla tavalla.
Lähihoitajan arjesta lähes 100 prosenttia on ihmisten kanssa työskentelyä. Monien eri ihmisten ja tilanteiden kohtaaminen työpäivän aikana vaatii ammattitaitoa ja kykyä hallita omat tunteet. Monipuolinen ala kaipaakin monenlaisia osaajia.
”Työssä pitää osata tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, ja on tärkeää, että osaa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä ammattimaisesti. Ulospäinsuuntautuneisuus ja sosiaalisuus tietenkin tulevat jokaisesta ihmisestä itsessään, mutta kyllä opinnoissakin siihen kannustetaan.”
Opiskelijat ovat mahdollisuus työpaikoille
Lähihoitajan työssä on tekemistä ja työpaikkoja laidasta laitaan: osa on fyysisesti rennompaa, mutta myös raskasta ruumiillista työtä saattaa tulla vastaan.
”Työpaikoilla kiinnitetään nykyään onneksi enemmän huomiota hoitajien fyysiseen hyvinvointiin ja ergonomiaan, työturvallisuuteen ja yleiseen työhyvinvointiin. Työ oli ennen fyysisesti jopa nykyistä raskaampaa, kun apuvälineitä ei ollut niin laajasti. Monet vanhemmat hoitajat ovat kertoneet, että valitettavasti heillä on mennyt työssä paikat rikki”, Kosti kertoo.
Ala kuitenkin kehittyy sitä mukaa kuin ympäröivä maailmakin. Kostin mielestä opintoihin kuuluva työelämässä tapahtuva oppiminen on siksi mahdollisuus myös työpaikoille. Hän vinkkasi yhdessä työpaikassaan esimerkiksi ergonomiakortista, joka nykyään suoritetaan lähihoitajaopinnoissa: mahdollisuudesta innostunut työpaikka otti kortin työntekijöidensä ohjelmaan.
”Koulutus edistyy koko ajan, ja työpaikoille on hyvä saada tuoretta osaamista. Siksi opiskelijankin tai nuoren työntekijän on hyväkin uskaltaa haastaa vallitsevia käytäntöjä. Opiskelijoilla on mahdollisuus kehittää alaa työelämässä todella paljon!” Kosti kannustaa.
OSAO edistää ”sekahakua työelämään” eli haluaa purkaa koulutus- ja työelämän sukupuolen mukaista eriytymistä Tasa-arvo tutuksi -hankkeella. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.