Oppilaitososuuskunnassa tehdään töitä kädet mullassa ja opiskellaan kohti ammattia

OSAOn puutarha-alan opiskelijat hankkivat osaamista perustamassaan OSK Ouluprossa. Oppilaitososuuskunnassa työskentelevät opiskelijat kartuttavat yhdessä taitojaan ja hankkivat arvokasta kokemusta työelämää varten. 

Puutarha-alan opiskelijoille avautui täysin uudenlainen tapa opiskella, kun oppilaitososuuskunta OSK Oulupro sai alkunsa OSAOn Kempeleen-Limingan yksikössä kolme vuotta sitten. Osuuskunta on Lakeuden portaat -hankkeen tulos, jonka yhtenä tavoitteena oli perustaa OSAOlle oppilaitososuuskunta.  

“Oppilaitososuuskunta on ympäristö, jossa opiskelija voi hankkia osaamista työskentelemällä oikeiden urakoiden parissa. Opiskelija voi suorittaa osuuskunnassa tutkinnon osittain tai kokonaan”, kertoo puutarha-alan lehtori Ismo Lindroth OSAOsta.  

Osuuskunta on toimiva yritys, ja opiskelijat saavat työstään palkkaa. Osuuskunnan jäsenet ovat työsuhteessa osuuskuntaan. Toiminnan keskiössä on ammattitaidon, työelämätaitojen ja yrittäjämaisen asenteen kehittäminen itse tekemällä ja oppimalla. Valmistumisen jälkeen opiskelija voi olla mukana osuuskunnassa enintään kahden vuoden ajan. Osuuskunta on solminut kumppanuussopimuksen OSAOn kanssa. 

“Kumppanuussopimuksen säännöissä on määritelty, että jos opiskelija hankkii osuuskunnassa osaamista tutkintoa varten, oppilaitoksen kalustot ja koneet ovat opiskelijan käytettävissä. Tämä on mahtava asia”, Ismo Lindroth sanoo.

Opettaja Ismo Lindroth ja kolme opiskelijaa istuvat nojatuoleissa ja keskustelevat.
Puutarha-alan lehtori Ismo Lindroth (vas.) kannusti opiskelijoita osuuskuntatoiminnan käynnistämiseen. “Ismo on tsempannut ja tukenut meitä”, Nina Jyrkkä, Minna Lakkapää ja Katri Rauhala kertovat.

    

Suoraan syvään päätyyn

OSK Ouluprossa työskentelevät Nina Jyrkkä, Minna Lakkapää ja Katri Rauhala kertovat, että oppilaitososuuskunnan perustaminen ja siellä työskentely on ollut haastava ja antoisa oppimiskokemus.  

Minna ja Katri ovat jo valmistuneet jo puutarhureiksi OSAOsta, mutta työskentelevät edelleen osuuskunnassa. Nina opiskelee puutarha-alaa ensimmäistä vuotta ja lähti heti opiskeluiden alussa mukaan osuuskuntatoimintaan.    

“Hyppäsimme suoraan syvään päätyyn”, Minna Lakkapää nauraa.  

Osuuskuntatoiminta lähti toden teolla käyntiin, kun OSAOn puutarha-alalle tuli eri tahoilta pihasuunnitelmapyyntöjä opiskelijoiden toteutettavaksi. Katri ja Minna pääsivät käynnistämään osuuskunnan toimintaa lehtori Ismo Lindrothin kannustamana.  

“Ismo ehdotti, että ottaisimme asiasta koppia ja lähtisimme selvittämään, miten työn voisi suunnitella ja toteuttaa. Pihasuunnitelmapyynnöistä muodostuivat osuuskunnan ensimmäiset projektit, joista saimme jo palkkaa”, Katri Rauhala kertoo.  

Alussa opittavaa ja selvitettävää oli paljon, ja paperityön määrä yllätti.   

“Alku oli melkoista haipakkaa. Rekisteröimme osuuskunnan Patentti- ja rekisterihallitukseen ja hankimme tilitoimiston sekä vakuutukset. Olimme välillä aivan helisemässä, kun kaikki oli niin uutta. Samalla olemme kuitenkin oppineet aivan valtavasti yritystoiminnasta ja puutarha-alasta”, Minna Lakkapää sanoo.

Nina Jyrkkä (vas.), Minna Lakkapää ja Katri Rauhala voivat suunnitella puutarha-alan oppilaitososuuskunnassa työurakat tukemaan omia opiskelutavoitteitaan.

Motivoivaa työskentelyä

Osuuskunnassa opiskelijoille karttuu laajasti osaamista ja taitoja.   

“Opiskelijat joutuvat miettimään esimeriksi sitä, millaiset projektit ovat kannattavia, miten työurakat hinnoitellaan ja mistä työntekijöiden palkka muodostuu. Tekeminen on itsenäistä ja vastuullista. Koska opiskelijat pystyvät itse vaikuttamaan työnsä sisältöön, tekeminen on hyvin motivoitunutta”, Ismo Lindroth sanoo.   

Nina Jyrkkä kertoo, että oppilaitososuuskunta on hänelle täydellinen tapa opiskella.  

“Olen saanut kaiken puutarha-alan osaamiseni tekemällä projekteja osuuskunnassa”, hän sanoo.  

Opiskelijoiden mielestä osuuskuntatyöskentelyssä on parasta yhdessä tekeminen ja työn lopputuloksen näkeminen. 

“Meillä on mahtava yhteishenki. Tukea saa ihan eri tavalla, koska kaikki ovat täällä oppimassa ja samassa veneessä. On yksi työnteon parhaita puolia, kun näkee oman työnsä jäljen. Lopputulos palkitsee!”, Katri Rauhala toteaa.  

Osuuskunnassa työskentely on myös herätellyt opiskelijoita siihen, miltä opintojen ja osuuskunnan jälkeinen aika voisi näyttää.  

“Nyt minulla on aivan selkeä tavoite siitä, että alan yrittäjäksi. Minulla ei ole kuitenkaan kiire pois osuuskunnasta – olen hankkimassa täällä perusosaamista”, Nina Jyrkkä sanoo.  

Kiinnostuitko OSK Oulupron palveluista? Ota yhteyttä osuuskuntaan.