Mikaela Aitto-oja (oik.) opiskelee kampaajaksi oppisopimuksella ja kehuu työn käytännönläheisyyttä. Vierellä Mikaelan äiti, yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko. Työvoimasta on tällä hetkellä pulaa monella alalla.
OSAO Oppisopimusyksikön johtaja Virpi Spangar kertoo, että oppisopimuksia solmitaan hyvään tahtiin. Vuodenvaihteessa uudistunut lainsäädäntö pyrkii tekemään prosessin oppilaitoksen, opiskelijan ja työnantajan välillä entistä sujuvammaksi. Oppisopimuspaikkojen löytymisessä tulevat korostumaan oppilaitosten sekä opiskelijoiden omat työelämäkontaktit. Tulevaisuuden työnantaja voi löytyä esimerkiksi työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksojen kautta.
– Opiskelija on voinut oppimisjakson kuluessa jättää itsestään positiivisen mielikuvan työnantajalle, joka haluaa työllistää opiskelijan. Opintoja voidaan jatkaa oppisopimuksella, kertoo Virpi.
– Ammatillisen koulutuksen uuden lain myötä työpaikalla tapahtuvan opiskelun merkitys kasvaa. Henkilökohtaisten opintopolkujen ja valinnanvapauden lisääntymisen myötä saamme koulutettua omannäköisiä osaajia juuri kyseisen yrityksen tarpeisiin. Oppisopimus onkin erittäin toimiva keino olemassa olevan henkilöstön osaamisen päivittämiseen, uuden henkilöstön rekrytointiin tai yrittäjän omaan kouluttautumiseen, tiivistää Virpi.
Kampaaja jo neljännessä polvessa
Mikaela Aitto-oja opiskelee oppisopimuksella kampaajaksi. Ala on hänelle tuttu jo lähes verenperintönä, sillä niin Aitto-ojan äiti, Salon K:n yrittäjä Johanna Dahl-Erkinmikko kuin äidinäiti ja äidinäidinäiti ovat ammatiltaan kampaajia. Johanna on kouluttautunut oppisopimuskoulutuksella myös merkonomiksi.
– Oppisopimuskoulutus on erinomainen tapa saada ammatti. Se sopii varsin hyvin meille tekijöille, jotka emme niinkään jaksa istua koulun penkillä, Johanna sanoo.
Johanna oli nähnyt Mikaelan ystävilleen värjäämiä hiuksia ja sanoi, että tytössä on ainesta ammattiin, jos hän vaan itse niin tahtoo. Niin Mikaela aloitti opinnot viime syksynä.
– Opetettavan täytyy olla sellainen henkilö, johon luottaa. Minä tietenkin neuvon ja opastan, mutta oppijan täytyy olla myös oma-aloitteinen, Johanna miettii.
– Onhan tämä paljon mukavampaa kuin pelkkä koulussa istuminen. Tämä sopii tosi hyvin minulle, Mikaela kertoo.
Opinnot etenevät tehdyn suunnitelman mukaisesti ja sitä mukaan, kun opiskelija saa annettua näyttöjä, opinnot valmistuvat askel askeleelta. Työssä on tärkeintä, että sitä oppii tekemällä. Siksi Mikaela haluaa mahdollisimman paljon harjoitusta.
– Kun itse opiskelin merkonomin tutkinnon, oli tärkeää, että opinnot pystyi suorittamaan työn ohessa. Lapset olivat silloin pieniä, joten oli tärkeä saada palkkaa samalla kun sain ammatin, Johanna kertoo.
Hän suosittelee oppisopimusopiskelijoita kaikkiin yrityksiin, kunhan yrittäjä voi luottaa opiskelijaan. Opiskelijalta hän puolestaan peräänkuuluttaa motivaatiota ja oma-aloitteisuutta. Oppisopimuskoulutukseen liittyvät paperityöt hoituvat Johannan mukaan jouhevasti ja opintosuunnitelma on helppo tehdä yhdessä opinnoista vastaavan tahon kanssa.