OSAO kouluttaa erikoiskemikaaliyhtiö Terrafamelle osaavia työntekijöitä räätälöidyllä oppisopimuskoulutuksella. Terrafamen ja OSAOn yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2019.
OSAO on kouluttanut kaksivuotisen oppisopimusohjelman kautta jo yli 80 ammattilaista. Terrafamen koulutusten ostajana toimii KAO, ja OSAO vastaa koulutuksen sisällöstä ja toteutuksesta.
Lokakuussa prosessiteollisuuden ammattitutkintoon tähtäävässä ohjelmassa aloitti OSAOn opissa jo viides ryhmä opiskelijoita. Tämän lisäksi marraskuussa alkoi uusi kahden kuukauden mittainen Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittaman ProVoima –hankkeen uraanin talteenottolaitoksen kunnossa- ja käynnissäpito-koulutus.
Terrafamen uusi uraanin talteenottolaitos käynnistyy 2024 kesällä juhannukseen mennessä.
“Prosessiteollisuuden ammattitutkinto -koulutuksen opiskelijat sijoittuvat meidän eri kemianlaitoksillemme, kuten uraanin talteenottolaitokselle, akkukemikaalitehtaalle ja metallien talteenottoon. Yksittäisiä henkilöitä menee myös muille osastoillemme. Uraanin talteenottolaitoksen henkilökunta koostuu oppisopimuslaisista, talon sisältä siirtyjistä ja ulkoa rekrytoiduista henkilöistä”, kertoo henkilöstön kehityspäällikkö Heli Karjalainen Terrafamelta.
Oppisopimuksella päteviä työntekijöitä
Heli Karjalainen kertoo, että Terrafame käyttää oppisopimuskoulutusta uuden henkilöstön rekrytointiin ja pätevöittämiseen sekä talossa jo olevan oman henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Uuden uraanin talteenottolaitoksen rekrytointi herätti paljon kiinnostusta, hän kertoo.
“Meillä aukesi samaan aikaan sekä oppisopimushaku että uraanin talteenottolaitoksella toimivien operaattoreiden haku, ja kiinnostus molempiin hakuihin oli todella suurta. Oppisopimuspuolelle hakijoita oli reilu 120. Hyviä hakijoita oli paljon, ja kaikkia hakijoita ei voitu valitettavasti valita.”
Asiakkuuskoulutuspäällikkö Leena-Kaisa Isotalo OSAOsta sanoo, että Terrafamen kanssa tehtävä yhteistyö on OSAOlle merkittävä ponnistus.
“Yhteistyö on OSAOlle merkittävä ihan jo koulutettavien määränkin osalta. Tämä on ollut OSAOlle hyvää kokemusta, erityisesti koulutuksessa mukana oleville opettajille.”
Lehtori Rauno Hurme OSAOsta on samoilla linjoilla Isotalon kanssa. Oppiminen ei ole vain yksisuuntaista, Hurme ajattelee.
“Meille opettajille tämä on ollut huikea mahdollisuus. Näemme konkreettisesti, kuinka uutta rakennetaan ja uutta tekniikkaa tuodaan alalle. Olemme saaneet itsekin tästä valtavasti uutta tietoa.”
Ohjausryhmässä kehitetään koulutusta yhdessä
Koulutusten toteutuksen seurantaan ja suunnitteluun perustettiin heti alussa ohjausryhmä, joka toimii koulutusten kehittämisen yhteisenä paikkana. Ohjausryhmässä on mukana edustajat Terrafamelta, KAOlta, OSAOlta sekä opiskelijaedustajat. Rauno Hurme sanoo, että ohjausryhmä mahdollistaa koulutuksen ketterän kehittämisen.
“Toimimme ja suunnittelemme koulutusta yhdessä palautteiden ja kokemusten perusteella. Koska koulutuksen tilaajan edustajat ovat mukana, he kuulevat myös, miten koulutuksessa menee. Ohjausryhmätyöskentely on vienyt koulutusta tosi paljon eteenpäin.”
Myös Heli Karjalainen Terrafamelta on tyytyväinen ohjausryhmätyöskentelyn antiin.
“Jos jokin ei ole toiminut, koulutusta on voitu kehittää yhdessä. Pystyn helposti ottamaan yhteyttä OSAOlaisiin. Kontaktit ovat valmiina.”
Toiveissa turvallisuuslähtöinen työntekijä
Heli Karjalainen kertoo, että Terrafame haluaa työntekijöikseen monipuolisesti erilaisia ihmisiä.
“Toivomme, että saamme meille työskentelemään mahdollisimman monenlaisia työntekijöitä – miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja – jotka haluavat työskennellä Kainuussa. Tietysti toivomme, että he olisivat pitkäaikaisia työntekijöitä. Meille on työntekijöissä tärkeää turvallisuuslähtöisyys ja halu oppia uutta”, Karjalainen kertoo.
Terrafamelle tehdään noin 50 rekrytointia vuosittain. Karjalainen vinkkaa, että alalle kaivataan erityisesti lisää naisia.
“Henkilöstöstämme 12 % on naisia ja luku saisi olla vielä korkeampi”, Karjalainen vinkkaa.
OSAOn kanssa tehtävään yhteistyöhön Karjalainen on ollut varsin tyytyväinen.
“Olen ollut tyytyväinen OSAOn kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yhteistyö on ollut sujuvaa ja vaivatonta. Tiedän aina, kehen olen yhteydessä ja asiat hoituvat aina nopeasti”, hän kehuu.
Lehtori Rauno Hurmeen mukaan on ollut hienoa nähdä, että koulutuksissa mukana olleita opiskelijoita on työllistynyt Terrafamelle.
“Olin mukana jo ensimmäisessä koulutuksessa vuonna 2019. On ollut hienoa huomata, että henkilöt, joiden kanssa koulutus silloin aloitettiin, työllistyi Terrafamelle ja he ovat siellä täysiä vastuunkantajia ja ammattilaisia.”
Jutussa käytetty valokuvan omistaa Terrafame.