OSAOlaiset hyödyntävät hyvin kansainvälistä liikkuvuutta, kirjoittaa kansainvälisten asioiden koordinaattori Mirja Hietala blogikirjoituksessaan.
Kuluneen lukuvuoden aikana OSAOn noin 120 innokasta opiskelijaa ja 65 rohkeaa henkilökunnan jäsentä tarttuivat tilaisuuteen ja lähtivät kohti uusia seikkailuja Erasmus+-liikkuvuusohjelman siivittäminä. OSAOlaisten liikkuvuusjaksot suuntautuivat muun muassa Espanjaan, Irlantiin, Saksaan, Hollantiin ja Norjaan.
Opiskelijamme kertovat, että kansainvälinen liikkuvuusjakso avasi heille oven uusiin maailmoihin. He tutustuivat erilaisiin kulttuureihin ja saivat mahdollisuuden harjoitella vierasta kieltä luontaisessa ympäristössä. Opiskelijamme saivat myös kokea, millaista on tehdä töitä erilaisessa yrityskulttuurissa. Moni opiskelijamme myös suoritti tutkinnon osia ulkomaisessa yrityksessä.
Matkaan ei tarvinnut lähteä yksin, sillä monet opiskelijamme lähtivät liikkuvuusjaksolle opiskelukaverinsa kanssa. Liikkuvuusjakson aikana opiskelijoiden elämän pirtaan kertyi unohtumattomia hetkiä, jotka kulkevat mukana läpi elämän. Tähän kuuluvat myös vaihtokohteessa solmitut ystävyyssuhteet. Opettajajohtoisesti OSAOn opiskelijoita lähti ulkomaille muutama ryhmä parin viikon reissuille. Ryhmämatkojen aikaiset yhteiset kokemukset eivät varmasti unohdu koskaan.
Erityisen ilahduttavaa on, että opiskelijamme kertovat ulkomailla vietetyn ajan vahvistaneen heidän itsetuntoaan. Tämä on tärkeää opiskelijan työelämän ja henkilökohtaisen elämän kannalta.
Henkilöstövaihto kehittää ammatillista osaamista
Henkilökuntamme osallistui ammatillista osaamista kehittäviin toimintoihin, kuten oppilaitosten arjen ja omaa työtä vastaavan työtehtävän seuraamiseen. Henkilökuntaamme vieraili myös työpaikoilla etenkin sellaisissa yrityksissä, joissa OSAOn opiskelijoita käy työelämässä oppimisen jaksoilla.
Henkilökuntamme löysi myös kansainväliset ammatilliset kurssit. Neljä OSAOn henkilökunnan jäsentä osallistui laadukkaisiin Erasmus+-kriteerit täyttäviin, ammatillista osaamista kehittäviin kursseihin.
OSAOn Kaukovainion palvelut -yksikön yksikönjohtaja Antti Rovamon sanoja lainatakseni: ”Kukaan pitkällä työurallaan ei ole katunut kansainväliseen liikkuvuuteen osallistumista.” Lyhytkin liikkuvuusjakso tuo työntekijälle kokonaisuudessaan uutta oppia ja näkemystä.
Lisää liikkuvuutta tulevaisuudessa
Koronan jälkeinen maailma on avautunut uudella innolla. Ensi lukuvuonna toivomme entistä enemmän uteliaita kansainvälisiin liikkuvuuksiin lähtijöitä. Tätä toivetta tukee myös juuri julkaistu Euroopan neuvoston ”Europe on the move – Oppimismahdollisuudet kaikille” -suositus. Suosituksessa kehotetaan jäsenvaltioita tekemään oppimiseen liittyvästä liikkuvuudesta Euroopan unionissa olennainen osa kaikkia koulutuspolkuja. Ehdotus kattaa myös henkilöstö- ja opettajaliikkuvuuden.
Kansainvälisten toimintojen lisäämiseen meitä kehottaa myös Euroopan neuvosto. EU-tason tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä, että ammatillisessa koulutuksessa vähintään 12 prosentilla opiskelijoista sisältyisi tutkintoon oppimismahdollisuuksia ulkomailla. Aiemmin määritelty tavoite vuodelle 2025 oli 8 prosenttia. EU-tason tavoitteeseen on vielä matkaa, mutta kasvulle on tilaa. Mahdollisuuksia meille tähän antaa OSAOlle myönnetty Erasmus+-liikkuvuustuki.
OSAO-tasoisesti olemme aloittamassa ensi lukuvuonna kansainvälisen tuutoritoiminnan. Opiskelijat voivat tuutoritoiminnan avulla kotikansainvälistyä toimimalla ystävänä tänne saapuvalle Erasmus+-opiskelijalle. He voivat myös toimia henkilökunnan apuna OSAOon saapuvien kansainvälisten vieraiden ohjelmia järjestettäessä. Ulkomaalaiset vieraamme kuuntelevat aina mieluiten opiskelijoidemme tarinoita.
Haku kansainväliseen tuutoritoimintaan on nyt auki Wilmassa. Haku on auki 31.8.2024 saakka.
Mirja Hietala on Koulutuskuntayhtymä OSAOn kansainvälisten asioiden koordinaattori.