OSAOn alumnin korut ehdolla Vuoden koru 2025 -finaalissa

OSAOn alumnin, viime syksynä jalometallialan artesaaniksi valmistuneen Riia Valvimon korut ovat mukana Vuoden koru 2025 -finaalissa.

Seitsemättä kertaa järjestettävä Vuoden koru -kilpailu tuo esiin suomalaista korualan osaamista ja tekijöitä. Kilpailun järjestää Jules & Beryl Oy yhteistyössä Suomen Kultaseppien Liiton ja Suomen Kello- ja korumuseo Kruunun kanssa. Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä ja julkistetaan Korugaalassa Tampereella 1.2.2025. Äänestys on avoinna 25.1. saakka osoitteessa www.vuodenkoru.fi.

Riia Valvimon aloittaessa korualan opinnot OSAOlla syksyllä 2023 hänellä oli selkeä päämäärä; oppia tekemään koruja hopeasta ja perustaa alan yritys kotipaikkakunnalleen Rovaniemelle. Kokemusta liike-elämästä ja yrittäjyydestä liiketalouden tradenomiksi vuonna 2018 valmistuneella Riialla jo oli. Enää täytyi tutustua jalometallialaan ja opetella korujen valmistusta, jotta siirtyminen uudelle alalle onnistuisi.

Hän valmistui jalometallialan artesaaniksi OSAOsta syyskuussa 2024 ja sai tietää viikko ennen valmistumistaan, että hänen Satumetsän ihmeet -korumallisto on ehdolla Vuoden koruksi 2025.

“Finaalipaikka antaa uskoa omaan tekemiseen. Hyppy uudelle alalle on jännittävä, mutta tämmöisen tunnustuksen siivittämänä on helppo lähteä rakentamaan omaa korubrändiä. Olen finaalipaikasta erittäin otettu”, kertoo Riia tämänhetkisistä tunnelmistaan.

“Satumetsän ihmeet -finaalikorumallisto sai inspiraationsa lapsuuden saduista ja mielen vapaudesta. Korujen tarina rakentuu Satumetsän asukkaiden ympärille. Malliston ensimmäisissä koruissa seikkailevat juuri metsään muuttaneet Herra ja Rouva Orava.”

Kilpailuun ilmoitetut korut valmistuvat alusta loppuun käsityönä ja yhden korun valmistus vaatii useiden kulta- ja korusepän työmenetelmien osaamista. Tätä kädentaitoa ja suomalaisen kultasepän työn elävää perintöä Riia haluaa kunnioittaa ja tuoda näkyväksi.

”Esimerkiksi Oravien unelma -kaulakorun osat on liitetty toisiinsa käsin 20:lla hopealangasta valmistetulla niitillä. Lisäksi siihen on istutettu vaaleanpunainen safiiri”, Riia kertoo finalistikorun valmistuksesta.

Ensimmäisen prototyypin finaalikaulakorusta hän suunnitteli artesaaniopintojensa aikana.

“Satumetsän tarina heräsi eloon, kun opettelin koulussa korujen suunnittelua ja erilaisia valmistusmenetelmiä.”

Valmistumisen jälkeen Riia on ehtinyt perustaa Valvimo Korut Oy yrityksensä lisäksi koruilleen verkkokaupan.