
OSAOn talouden näkymiä
Vaikuttavuus turvaa rahoituksen
Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä rahoitus ammatilliseen koulutukseen on tärkein tulonlähde ja elinehto kaikille koulutuksen järjestäjille. Rahoituksen määräytymisperusteilla ohjataan jatkossa järjestäjiä yhä enemmän koulutuksen vaikuttavuuden parantamiseen.
Vielä tänä vuonna rahoituksesta 70 % muodostuu opiskelijavuosista eli siitä, että opiskelija on kirjoilla opinahjossa. Vuoden 2026 alusta alkaen kyseinen rahoituserän osuus pienenee 50 prosenttiin. Tutkinnoista ja tutkinnon osien osaamispisteistä saatavaa rahoitusta nostetaan 20 prosentista 30 prosenttiin. Tutkinnon ja tutkinnon osia suorittaneiden työllistymisestä ja jatko-opiskelusta korkeakoulussa osuutta nostetaan 7 prosentista 18 prosenttiin. Loput 2 % tulee opiskelija- ja työelämäpalautteesta, kun tällä hetkellä opiskelija- ja työelämäpalautteen rahoitusosuus on 3 %.
Jatkossa opiskelijan lähtötaso vaikuttaa rahoituksen määrään
Rahoituksen yhdeksi kriteeriksi nousee myös opiskelijan lähtötaso, jolla kannustetaan oppilaitoksia ottamaan opiskelijoiksi myös lähtötasoltaan heikompia opiskelijoita, ja huolehtimaan heidän opintojensa etenemisestä. Lähtötason painoarvo opiskelijavuosirahoituksessa tulee olemaan jatkossa yksi viidesosa eli 10 % koko rahoituksesta. Lähtötasoa mitataan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvolla.
Oppivelvollisuuttaan suorittavien opiskelijoiden opiskelijavuosia painotetaan perusopetuksen päättötodistuksen keskiarvoon perustuvan porrastuksen mukaisilla kertoimilla: mitä alempi keskiarvo, sen suurempi kerroin. Esimerkiksi päättötodistuksen keskiarvolla 5,5 opiskelijan kerroin on 3,03, kun taas 9,5:n keskiarvolla päättötodistuksella hakevan kerroin on 0,52. Erot ovat merkittäviä. Heikommalla keskiarvolla valittavan opiskelijan kouluttamisesta saadaan siis vuodessa useita tuhansia euroja enemmän rahoitusta.
Rahoitusta kohdennetaan jatkossa siis yhä enemmän niille toimijoille, jotka mahdollistavat opiskelijoiden valmistumisen, siirtymisen jatko-opintoihin tai työllistymisen. Tutkinnon osien suorittamiseen kannustetaan myös entistä enemmän. Koulutuksen päällekkäisyydestä pyritään eroon. Rahoitus kohdentuu jatkossa oppivelvollisten, ei tutkinnon omaavien ja työttömien kouluttamiseen – kohti parempaa vaikuttavuutta. Työelämässä olevan koulutetun henkilön on yhä vaikeampi kouluttautua uuteen ammattiin. Tähän vaikuttaa myös aikuiskoulutustuen lakkautus vuoden 2024 elokuussa.
OSAOlla isona toimijana on hyvät valmiudet tähän muutokseen. Tuleva muutos edellyttää meiltä kuitenkin muutoskykyä ja -halukkuutta muuttaa palvelutarjontaamme yhä enemmän työelämän tarpeita vastaavaksi ja lisäksi valmiutta opettaa myös heikomman lähtötason omaavia opiskelijoita. Vuoden 2026 alusta alkava toiminnanohjauskokeilu luo OSAOlle paremmat mahdollisuudet lisätä koulutustarjontaa ja järjestää koulutusta myös englannin kielellä.
Vuoden 2024 tavoitteet toteutuivat erittäin hyvin, tilinpäätös ylijäämäinen
Vuonna 2024 opiskelijavuosia kertyi yhteensä 7 046 opiskelijavuotta eli järjestämisluvan mukainen opiskelijavuosimäärä ylittyi 556:lla ja asetettu opiskelijavuositavoite 7 190 lähes saavutettiin (98 %). Opiskelijavuosikertymä laski hieman edellisestä vuodesta.
OSAO on edelleen vetovoimaisin suurista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä. Perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden negatiivisten eroamisten osalta tapahtui hieman kasvua ja asetettua tavoitetta ei saavutettu. Suoritettujen tutkintojen ja tutkinnonosien määrissä ylitimme asetetut tavoitteet ja määrät kasvoivat hieman edellisvuodesta. Suoritettujen osaamispisteiden kohdalla tavoite ylittyi +9,7 %.
Toimintatuotot toteutuivat suunnitellusti: toteutuma on 93,9 miljoonaa euroa ja toteutumaprosentti talousarvioon nähden oli 100 %. Toimintatuotot kasvoivat edellisestä vuodesta 6,5 %. Valtionosuutta myönnettiin OSAOlle yhteensä noin 80,5 ME. Muut myyntituotot toteutuivat noin 5,7 ME suuruisina.
Toimintakulujen toteutuma oli noin 84,7 ME, toteutumaprosentti on 94,9 %. Toimintakulut kasvoivat edellisestä vuodesta ainoastaan 0,3 %. Henkilöstömenojen toteuma oli noin 54,9 ME. Palvelujen ostot toteutuivat 16,5 ME ja aineet ja tarvikkeet toteutuivat 9,5 ME suuruisina. Muiden toimintakulujen toteuma oli 0,4 ME. Toimintakulujen alitus johtuu odotettua alhaisemmasta inflaatiosta ja toimintakulujen onnistuneesta hallinnasta. Muissa toimintakuluissa syntyi huomattava noin 1,1 ME suuruinen säästö johtuen kiinteistöveron oikaisusta vuosilta 2019 – 2024.
Vuosikatteeksi muodostui 10,5 ME, ja tilikauden tulos oli noin 1,5 ME. OSAOn vuoden 2024 tilinpäätös on 1,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Investointimenojen toteutuma (netto) on noin 5,5 ME. Investoinneista merkittävin oli Kotkantie 2 C-rakennuksen peruskorjaus. Tilikauden aikana ei otettu uusia lainoja. Kampushanke suunnitellaan rahoitettavaksi pitkäaikaisilla lainoilla sekä kiinteistöjen myynnistä saatavilla varoilla. OSAOn kassavarat olivat vuoden lopussa hieman vajaa 12 miljoonaa euroa. OSAOn maksuvalmius on edelleen hyvä.
Heikkenevä valtion rahoitus edellyttää muutoksia toiminnassa
Suomen valtion talouden heikko tilanne heijastuu tulevaisuudessa myös ammatillisen koulutuksen rahoitukseen. Meidän on hyvä etukäteen varautua sopeutustoimiin. OSAOn toimintaa ja sitä kautta taloutta pyritään pitämään tasapainossa mm. seuraavilla tekijöillä:
- siirtyminen toimialamalliin
- tukipalvelujen keskittäminen
- OSAOn kampushanke ja toimitilojen vähentäminen
- digitaaliset oppimisympäristöt (eOSAO)
- kustannusten ja kaluston tehokkaampi hallinta
- henkilöstömenojen hillitseminen (eläköitymisen hyödyntäminen)
OSAOn tulevaisuus näyttää siis erittäin valoisalta, kunhan jaksamme huolehtia opetuksen tasosta, sekä opiskelijoiden, omasta ja kollegoiden hyvinvoinnista.