OSAOn uudella panimolla opiskellaan prosessialan saloja

OSAOn uusi panimo antaa opiskelijoille kokemusta oikeasta prosessialan työympäristöstä. Olutta on tulossa myyntiin panimokauppaan, tuntiopettaja Heidi Lummelehto OSAOsta kertoo.

OSAO käynnistelee panimotoimintaa Kotkantiellä. Uusi panimo on oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät testaamaan prosessialan teoriatietoja oikeassa työympäristössä. Panimon oluteristä saatavilla tuloilla mahdollistetaan seuraavan oluterän tekeminen ja opiskelijoiden oppiminen. 

OSAOn oman panimon perustaminen ei ollut ihan yksinkertainen juttu, sanoo lehtori ja panimoprojektin alullepanija Tapio Patrikainen. 

“Suomessa alkoholilainsäädäntö on tiukkaa, ja hyvä niin. Lupa oluen valmistukseen haettiin Valviralta, Tulli tarkasti tilan verovapauden asianmukaisuuden ja lupa oluen jälleenmyyntiin haettiin Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta. Panimon perustamiseen kuului muun muassa asiakirjan toimittaminen Valviralle, jossa on kaikkien kuntayhtymän omistamien kuntien johtajien allekirjoitukset”, Patrikainen summaa prosessin vaiheita.

Opettaja Heidi Lummelehto pullottaa olutta OSAOn tiloissa.
Prosessiteollisuuden tuntiopettaja Heidi Lummelehto testaa oluen pullotusta. Panimon laitteisto on hankittu Yhdysvalloista. 

Panimo on hyvä ympäristö oppimisen kannalta, Patrikainen sanoo. 

“Ympäristönä panimo on turvallinen ja siellä ei käsitellä mitään vaarallisia aineita.”

Oluen analysoimista

OSAOn panimolla on syksyisenä maanantaiaamuna käynnissä kova kuhina, kun prosessialan opiskelijat siirtävät kolme viikkoa sitten fermentointiasiaan laitettua Tömäkkä-olutta hiilidioksidiastiaan.  

Yksi opiskelijaryhmä vastaa yhden oluterän tekemisestä alusta loppuun, aina fermentoinnista pullotukseen ja myyntiin saakka. Yhden erän valmistamiseen kuluu aikaa noin kolme viikkoa.

Kuvassa kaksi koeputkiloa, joissa on OSAOn Tömäkkä-olutta.
Prosessialan opiskelijat ottavat oman panimon oluista näytteitä. Oluiden alkoholipitoisuuksia analysoidaan meneillään olevalla mikrobiologian opintojaksolla.

Oluen valmistusprosessiin osallistuminen ei vaadi opiskelijoilta täysi-ikäisyyttä. Tuotteen maistaminen osana oppimista on sallittu alaikäiselle huoltajan luvalla, prosessiteollisuuden tuntiopettaja Heidi Lummelehto kertoo. 

“Analysoimme oluen värin, tuoksun ja maun. Olutta maistellaan pari ruokalusikallista, jonka jälkeen opiskelijat kirjaavat havaintonsa ylös. Itse en juo olutta, mutta voin kyllä opettaa, miten sitä tehdään”, Lummelehto nauraa.  

Prosessialan opintojen alku on vahvasti teoriapainotteinen. Panimolla opiskelijat pääsevät kiinni käytännön työhön, Lummelehto kertoo.  

“Täällä tehdään vastuullista käytännön työtä, josta valmistuu asiakkaalle myytävä tuote. Panimossa työskentely on siis erittäin mielekästä ja motivoivaa.” 

Kipakkaa, Tömäkkää, Sähäkkää

OSAOn panimossa valmistetaan kolmea eri olutta – Kipakkaa, Tömäkkää ja Sähäkkää. Tömäkkä-oluen resepti on OSAOn lehtori Jukka Alatolosen käsialaa. Yhdessä erässä valmistetaan aina yhtä olutta kerrallaan, Lummelehto kertoo. 

“Teemme olutta toistaiseksi pienellä kapasiteetilla. Nyt valmistusprosessissa olevaa Tömäkkä-olutta valmistuu arviolta 50 litraa, joista saamme noin sata pulloa myyntiin.”

Kuva Kipakka-olutpullosta.
OSAOn panimossa valmistetaan kolmea olutta – Sähäkkää, Kipakkaa ja Tömäkkää. 

Olutta voi ostaa kotiin maisteltavaksi OSAOn panimokaupasta.  

“Panimolla on omat verkkosivut, joilla ilmoitetaan tulevista myyntipäivistä. Tuotteet voi noutaa panimokaupasta Kotkantieltä. Olutta ei tarvitse varata etukäteen, mutta erät ovat pieniä, joten ne saattavat loppua nopeasti”, Lummelehto vinkkaa.

Tutustu OSAOn pienpanimon ja panimopuodin toimintaan