RoboSoteLab-hankkeen asiantuntijat vierailivat Viva Technology -messuilla Pariisissa 22.–25.5.2024. Mukana matkalla olivat hoitotyön opettaja ja hankeasiantuntija Sanna Nyman OSAOsta sekä projektipäällikkö Tarja Rautio ja projektiasiantuntija Jari Rauma Oulun ammattikorkeakoulusta. Sanna Nyman kertoo blogikirjoituksessa hankkeen kokemuksista messuilta.
Viva Technology -messut ovat Euroopan suurin teknologiamessutapahtuma, jossa on esillä valtava määrä teknologia- ja startup-yrityksiä. Asiantuntijat ovat messuilla kertomassa alan uusimmista trendeistä sekä tulevaisuuden visioista teknologiaan liittyen, ja mukana on myös terveys- ja hyvinvointiteknologian edustajia ja yrityksiä. Kansallisuuksia on yli 160 maasta, startup-yrityksiä yli 13 500, puhujia yli 400 ja kävijöitä 165 000.
Euroopan suurimmat teknologiamessut
Saavuimme Pariisiin 21.5. Ilta oli hämärtynyt Pariisin kaduille, kun hyppäsimme taksiin kohti hotellia. Seuraavana aamuna selvitimme, miten pääsemme metrolla Paris Expo Porte De Versailles -messukeskukseen. Englannin kieltä oli aika haastavaa löytää Pariisin metron ohjeista.
Vihdoin ja viimein pääsimme messukeskukseen, jonne myös muutamat tuhat muuta ihmistä oli menossa. Messuille oli pitkä turvatarkastus. Ensimmäinen reaktio oli ”wow”: Messukeskus oli valtava, kahdessa eri tasossa laajalle levittäytyvä alue esittelijöineen, työpisteineen ja puhujalavoineen. Lisäksi ulkona oli vielä erillinen alue varattuna tapahtuman pääpuhujille.
Olimme sopineet kolme yritystapaamista Enhanced Tools-, Blue Frog Robotics- ja United Robotics Group -yritysten kanssa. Olimme aikaisemmin löytäneet heidän robottejaan, joihin halusimme päästä tutustumaan paremmin. Tapaamiset olivat meille äärimmäisen tärkeitä ja ne saattoivat poikia myös yhteistyökuvioita.
Messujen antia – Uusia robotteja
Erityistä huomiota herätti Enchanted Tools -yrityksen MiroKai-robotti, josta saimme yksityiskohtaisen esittelyn yrityksen edustajien kanssa. Pohdimme yhdessä eri näkökulmista, mitä lisäarvoa MiroKai toisi oppimisympäristöömme. MiroKai-robottia on käytetty muun muassa logistisiin kuljetuksiin sairaalassa. Robotti on vienyt eristyshuoneisiin potilaille tavaraa, jolloin hoitajakontaktit ja hoitohenkilöstön altistuminen tartunnalle on vähentynyt. MiroKai-robottia voisi hyödyntää oppimisympäristöissämme sen laajan toiminnallisuuden vuoksi. Robitti kykenee logistiikkaan, sosiaalisuuteen ja toiminnallisuuteen.
United Robotics Group -yrityksen Nao-robotteja on Suomessa useita, ja niitä on hankittu eri oppilaitoksiin. Messuilla oleva Nao oli kuudennen sukupolven robotti: siihen oli integroitu tekoäly ja sen toimintoja oli kehitetty. Saimme kattavan ja perusteellisen koulutuksen Nao-robotin käyttöön ja siihen liittyvään tekniikkaan ja robotiikkaan. United Robotics Group on tärkeä verkostoitumiskontakti RoboSoteLab-hankkeelle: yritys oli todella kiinnostunut meistä ja oli halukas tekemään yhteistyötä, mikäli hankimme Nao-robotin.
Messuilla pääsimme tutustumaan ja testaamaan ScewoBro-pyörätuolia, joka mahdollistaa portaiden nousun ja laskun. ScewoBro-pyörätuoli tukee itsenäisen elämisen säilymistä ja mahdollistaa pyörätuolia käyttävän henkilön liikkumisenvapauden. Pyörätuolin ominaisuuksiin kuuluu sähköavustus, pitkä toimintasäde, ketteryys, vakaus, korkeuden säätö ja ergonomisuus. Kyseisiä pyörätuoleja on myyty useita satoja. Suomessa emme ole vielä vastaavaa tavanneet.
Blue Frog -yrityksen Buddy-robottiin olimme päässeet tutustumaan jo aiemmin etäyhteyden välityksellä. Olimme sopineet messuille tapaamisen, jossa saimme koekäyttää Buddy-robottia sekä keskustella siihen liittyvistä kysymyksistä. Buddy on vuorovaikutuksellinen, sosiaalinen robotti, jonka sisälle on integroitu tekoäly. Buddy on yleisilmeeltään sympaattinen – kosketussensorit antavat robotille erilaisia ärsykkeitä, joiden avulla Buddy tekee ”temppuja”. Buddy voisi toimia palvelukodissa sosiaalisena, vuorovaikutusta ylläpitävänä robottina, joka voisi kehottaa asukkaita vaikkapa pelihetkeen tai liikkumaan. Kotihoitoympäristössä Buddy voisi toimia vuorovaikutuksen tukena ja mahdollistaisi sosiaalisia kanssakäymisiä esimerkiksi yksinäisille ikääntyneille.
Tulevaisuuden innovaatioita
Viva technology -messut olivat ainutlaatuinen, ”kerran elämässä” -kokemus. Vaikka messut keskittyivät pitkälti palvelualoihin, peleihin ja teollisuuteen, sieltä löytyi myös useita terveysteknologian innovaatioita. Olen palannut useasti messujen kuvien ja muistojen pariin pohtimaan, kuinka tärkeä ja innostava tapahtuma olikaan.
Olen erittäin innoissani RoboSoteLab-hankkeesta: meillä on mahdollisuus kehittää sosiaali- ja terveysalaa ja rakentaa OSAOlle tärkeitä yhteistyökuvioita tulevaisuutta ajatellen.
Kirjoittaja Sanna Nyman on hoitotyön opettaja OSAOn Kontinkankaan yksikössä ja hankeasiantuntija RoboSoteLab-hankkeessa.