Kun eläimiä aina rakastaneen Sannan kokemus karttui, keppihevoset saivat väistyä. Nyt maatalousalan ohjaajana häntä inspiroivat monipuolinen eläinjoukko, vastuullinen työnantaja ja opiskelijoiden onnistumiset
Kun Sanna Karhula oli pieni, hänen tavoitteensa liittyivät hevosiin. Keppihevosia olikin kotona joka paikka täynnä, ja veli pestattiin kuljettamaan heiniä polkupyörällä Sannan suojateille. Myöhemmin päämäärät alkoivat jalostua.
”Kun yläasteella piti tehdä taloussuunnitelma, suunnittelin, että olisin eläinlääkäri. Myöhemmin opiskelin kuitenkin agrologiksi”, Sanna kertaa.
Sanna teki maatalouslomittajan töitä lähes 10 vuotta. Lopulta urapolku johti ohjaajan työhön Koulutuskuntayhtymä OSAOn Muhoksen yksikössä. Eläinrakkaan ihmisen haaveita ei siis tarvinnut kuopata päivätöihin siirtyessä!
Eläinten ja ihmisten hyvinvointi ykkösenä
OSAOssa niin henkilökunta kuin opiskelijat pääsevät harjaannuttamaan taitojaan monipuolisesti, sillä eläimiä hoidetaan torakoista ja käärmeistä vuohiin ja minipossuihin. Vaikka korkeakoulututkinnon suorittanut Sanna on tottunut teoriaan ja kirjalliseen opiskeluun, hän muistuttaa eläinten kanssa työskentelyn ytimen olevan käytäntöä ja konkretiaa.
Maatalouseläimet ja jyrsijät ovat nopeasti ajateltuna hyvin erilaisia, mutta Sannan painottaa, että työn periaate on OSAOssa aina sama.
”Eläinten hyvinvointi on kaikkein tärkeintä, ja kaikkia hoidetaan ammattimaisesti.”
Sannan mielestä hänen työnantajansa on ylipäätään vastuullinen. Kun OSAOn työhyvinvointikyselyssä (5/2023) kysyttiin, mitkä työoloihin liittyvät asiat ovat työpaikalla hyvin, esiin nousivat työhyvinvointiin liittyvät asiat.
”On monia etuja, kuten kattava työterveyshuolto ja kulttuurisetelit. Asiat tehdään turvallisesti, kaikessa neuvotaan ja ohjataan. Tämä on sellainen turvallinen työpaikka”, Sanna avaa.
Työ ja arki opitaan yhdessä
Turvalliseen ja luotettavaan työpaikkaan kuuluu myös se, että työntekijä saa olla juuri sellainen kuin todellisuudessa on. Sanna toteaa tämän olevan totta OSAOssa myös siltä kannalta, että urapolku saa näyttää omanlaiselta.
”Tykkään tästä ohjaajan hommasta. Opettajan kanssa työparina hommia tehtyäni tiedän, että tämä on minun juttuni. Tämä on käytännönläheistä, kun taas opettajalla on paljon toimistotyötäkin.”
Vaikka OSAO on iso toimija, jonka leveät hartiat takaavat edut ja turvallisuuden, on eri yksiköissä omat lempeät ja läheiset yhteisönsä. Muhoksen yksikössä elämän ilot ja surut opitaan ottamaan porukalla vastaan.
”Sekin kuuluu arkeen, että joskus eläin kuolee. Se voi olla vaikeaa opiskelijoille, mutta ne asiat käydään yhdessä läpi. Täällä jotenkin näkyy se, että ollaan vähän pienempi paikka”, Sanna pohtii.
OSAOn työhyvinvointikyselyssä (5/2023) työntekijät ovat nostaneet työyhteisön ja -ympäristön hyvien asioiden kärkisijoille.
”Alalla jo työskentelevät opiskelijat ovat kyllä tykänneet meidän tekemisestämme. Se avaa opiskelijallekin vähän enemmän reittejä omia unelmia kohti, kun näkee paljon erilaista.”
Työssä Sannaa ilostuttavat opiskelijoiden päivittäiset onnistumiset – ja tietenkin ne aina rakkaat eläimet.
”Tulee aina semmoisia pieniä palkintoja siinä matkan varrella.”
OSAOn työnantajakampanja esittelee osaolaisten lapsuuden haaveita, jotka ovat tulleet todeksi tämän päivän työssä. Ilahduttavat tarinat on visualisoitu tekoälyn avulla.