Taloustilanne haastaa ammatillisen koulutuksen

Koulutuskuntayhtymä OSAOn opiskelijat ja työelämäkumppanit ovat antaneet jälleen hyvän arvosanan OSAOn koulutuksesta. Hyvä trendi on jatkunut jo useita vuosia. Viime kevään arvioinnissa sekä valmistuneiden opiskelijoiden että työelämän palaute oli myös kiitettävällä tasolla. Valmistuneiden opiskelijoiden työllistymistä kuitenkin hankaloittaa talouden taantuma, joka koettelee koko Suomea.

Suomen valtion talous on ”huonossa hapessa”. Tästä johtuen valtiovalta leikkaa ensi vuonna 120 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta. OSAOn osuus leikkauksista on noin 2,5 miljoonaa euroa. Leikkaukset kohdistetaan aikuiskoulutukseen, mikä ei voi olla näkymättä myös yritysyhteistyössä. Aikuiskoulutusrahan poistaminen näkyy jo nyt aikuisopiskelijoiden vähentymisenä. OSAOn aikuiskoulutustarjonta supistuu ensi vuodesta alkaen rahoitusleikkauksien takia. Olennaista olisi edelleen mahdollistaa ammatti- ja eritysammattitutkintojen toteutus. Ainakin vielä vuonna 2025 kyseiset tutkinnot ovat mahdollisia, mutta Opetusministeriön virkamiehistö suunnittelee mahdollisesti jo uusia leikkauksia. Ne olisivat kohtalokkaita aikuiskoulutukselle ja yritysten työvoiman jatkokoulutukselle.

Suomessa on useilla aloilla työvoimapula. Sitä pyritään ”taklaamaan” entistä vahvemmalla työelämäyhteistyöllä. Tarvitsemme kuitenkin myös aktiivista valtakunnan tasolta organisoitua työperäistä maahanmuuttoa. OSAO on valmis edelleen valmis joustaviin koulutusratkaisuihin. Valtiovallan on kuitenkin havahduttava siihen, ettemme pysty pitämään yllä nykyisenkaltaista koulutusrakennetta ilman koulutuskentän uudistamista. Yhtä lailla ammattiopistojen ja työelämän yhteistyössä pärjäävät ne, jotka ovat aktiivisimpia. Tällä hetkellä OSAOssa on noin 300 aasialaista opiskelijaa, jotka maksavat itse koulutuksensa. Heitä on lähinnä hoiva-, liiketalouden ja ravintoalalla. Tähän mennessä työllistyminen Suomeen on ollut korkealla tasolla.

Rahoitusleikkaukset merkitsevät suoraviivaisesti ajatellen koulutuksen vähenemistä. Onneksi koulutusrakenteiden uudistamisella ja ulkomaalaisilla opiskelijoilla voimme ainakin osittain vastata haasteisiin. Rakenneuudistuksiin kuuluu entistä vahvempi yritysyhteistyö. Monologi pysäyttää ja dialogi virkistää yhteistyötä.

 

Kirjoittaja Jarmo Paloniemi on koulutuskuntayhtymä OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtori.