Kun oppilaitos ja yritykset yhdistävät voimansa, ammatillinen koulutus saa lisäarvoa työelämän osaajilta. OSAO ja ajoneuvoja maahantuova Auto-Bon Oy solmivat syksyllä koulutusyhteistyösopimuksen, jonka ansioista opiskelijat saavat entistä syvempää osaamista tietyistä automerkeistä.
Syksyllä 2019 OSAOn Haukiputaan yksikössä ajoneuvoasentajiksi opiskelevat saivat mahdollisuuden lisäkoulutukseen perustutkinnon ohella. OSAOn ja Auto-Bon Oy:n koulutusyhteistyössä opiskelijat käyvät jo opiskeluaikana maahantuojan huoltomekaanikon koulutusputken, johon kuuluu niin lähiopetusta koulutuspäivinä kuin etäopiskelua itsenäisesti ja ryhmässä.
”Auto-Bonin paketti ei ole valmis kokonaisuus tutkinnossa, mutta tutkinnonosittain voidaan tarkastella, mikä pala minnekin loksahtaa. Tämä on ihan uusi juttu, joten itsekin tässä vielä opetellaan”, kertoo OSAOn lehtori Sami Piirainen.
”Koulutus tuo lisäarvoa myös meidän toimintaamme, kun saamme koululle testilaitteita ja uutta tekniikkaa. Oppilaitokselle parasta tässä on se, että kun opiskelijat oppivat näitä asioita, he voivat opettaa myös meitä opettajia”, Piirainen jatkaa.
Uutta tekniikkaa ja ongelmanratkaisua
Auto-Bonin koulutuksessa mukana olevat opiskelijat Jutta Isopahkala ja Tuomas Puranen kiinnostuivat erikoistumismahdollisuudesta etenkin siksi, että maahantuojan koulutuksessa pääsee käsiksi alan uusimpaan tekniikkaan.
”Autoalalla minua kiinnostavat erityisesti ongelmanratkaisu ja järjestelmät. Perinteinen mekaanikon työ ei ehkä ole juttuni: olen mieluummin auton sisällä tietokoneen kanssa kuin sen alla jumiutuneiden pulttien kanssa”, aiemmin kaupan alalla töitä tehnyt Isopahkala selittää.
”Kun jo kouluaikana pääsee tutustumaan tiettyihin merkkeihin, tietää jo valmiiksi, miten hommat menevät. Töitä saa melkein satavarmasti. Joskus aiemmin olen sanonut, ettei minusta ikinä tule autoasentajaa. Mutta tässä ollaan, ja enemmän minuakin se sähköinen puoli kiinnostaa”, kertoo Puranen alavalinnastaan.
Lehtori Sami Piiraisen mielestä omat vahvuudet onkin hyvä tiedostaa, sillä silloin voi suunnata osaamistaan tiettyihin asioihin ja erikoistua.
Opiskelijoiden ja opettajan mielestä autoalalla tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja. Myös asenteen täytyy olla oikea.
”Jos tahtoo huipulle, täytyy olla intohimoa alaa kohtaan ja jatkuva tiedonnälkä”, Puranen tiivistää.
Tulevaisuuden mekaanikkomaailma
Autoala käy läpi valtavaa murrosta. Pörhön Autoliike Oy:n jälkimarkkinointipäällikkö Pekka Mustonen pitää muutosta yhtä suurena mullistuksena kuin itse auton keksiminen. Tekoäly ja mobiiliapplikaatiot ovat vain pari esimerkkiä alan kehityksestä.
”Nyt ollaan oikealla tiellä: Auto-Bonin ja OSAOn yhteistyössä on päästy hyvään alkuun, ja tulevaisuudessa tällaista toimintaa täytyy syventää”, Mustonen sanoo.
Jutta Isopahkala ja Tuomas Puranen suosittelevat koulutusta lämpimästi: työllisyys näyttää hyvältä, ja OSAOssa opettajat ovat loistavia ja yhteishenki hyvä.
Pekka Mustosen mukaan OSAOn henkilökunta on alasta kiinnostunutta, ja opettajat haluavat kehittää itseään. Erityisesti lehtori Mika Kesti saa kiitosta autoalan koulutuksen kehittämisestä niin kollegaltaan Sami Piiraiselta kuin Mustoseltakin.
”Autoalan pohjakoulutus on todella monipuolinen, ja moni työllistyykin ihan muille aloille. Toisaalta se on meille työnantajana suuri haaste, jotta saamme osaajat meille töihin”, Mustonen pohtii alan työllisyystilannetta.
”Työnantajien täytyy olla entistä enemmän lobbaamassa koulutusta peruskoulutasosta lähtien ja olla kertomassa, millaista alan muutos on. Meidän täytyy kyetä lanseeraamaan kokonaan uusi mekaanikkomaailma!”