Isa Rahunen, olympialaisten pronssimitalisti, kannustaa nuoria urheilijoita antamaan itselleen mahdollisuuden onnistua myös opinnoissa.
Isa Rahunen on tuore olympialaisten pronssimitalisti, lajina jääkiekko. Hän on myös OSAOsta valmistunut lähihoitaja, Diakonia-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija sekä Ouluseutu Urheiluakatemian (OSUA) huippu-urheilija. Tarmokas nuori nainen kertoo, että urheilun ja opiskelun yhdistäminen onnistuu, kun yrittää rohkeasti ja tavoittelee päämääriä päättäväisesti.
Syntynyt luistimet jalassa
Kipinä jääkiekkoon tuli verenperintönä. – Isä valmensi, äiti ja isosiskoni ovat pelanneet. Ensimmäinen valokuva minusta luistimet jalassa on otettu kaksivuotiaana ulkojäällä. Seuratasolla pelaamisen aloitin viisivuotiaana kotikaupungissani Kuopiossa. Nyt on menossa viides vuosi Oulun Kärpissä, kertoo Isa.
Ouluun Isa muutti elokuussa 2013, jääkiekon ja opintojen perässä. Tuttu valmentaja, Kärpissä pelaava sisko ja ystävät nuorten maajoukkueajoilta helpottivat muuttoa. Oulu panostaa naisjääkiekkoon vahvasti, mikä auttoi päätöksenteossa.
OSUA yhdistää opinnot ja urheilun
Ouluseutu Urheiluakatemian Isa löysi joukkuekavereiden vinkistä. Akatemia tarjoaa nuorelle urheilijalle mahdollisuuden ammattiopintojen ja urheiluvalmennuksen joustavaan yhdistämiseen. Lisäksi akatemialaiset saavat Oulun kaupungilta tuntuvia etuja.
– Sain joustoa poissaolojen suhteen, koska treenejä ja koulua saattoi olla päällekkäin. Urheiluakatemia järjestää lukuvuoden kuluessa esimerkiksi jäävuorot ja laadukkaan lajivalmennuksen. Akatemian tarjoama Oulu-card on opiskelijalle iso asia, koska kortin avulla pääsee käyttämään kaupungin liikuntapalveluita, Isa listaa.
– Urheilun ja opiskelun yhdistämisessä paljon on kiinni aikataulun suunnittelemisesta. Minä tein kouluhommia viikonloppuisin bussissa pelireissuilla. Viikolla en aina iltaisin jaksanut, kun treenit alkoivat heti koulupäivän jälkeen. Kompromisseja pitää tehdä sekä koulun että urheilun suhteen: jos koulu joustaa poissaoloissa, pitää opiskelijan huolehtia opintojen hoitamisesta, pohtii Isa.
Tämän hetken sairaanhoitajaopinnot ovat monimuoto-opiskelua, mikä helpottaa ammattimaisen urheilun ja opiskelun yhdistämistä. Vapaa-aikaa jää paljon, mutta toisaalta kaikki pitää opiskella itse.
Olympialaisista elämyksiä ja ajatuksia
Olympialaiset tarjosivat upean mahdollisuuden tavata erilaisia urheilijoita. Yksi mieleenpainuvimpia hetkiä Isalle oli, kun Pyeongchangissa viimeiset olympialaisensa luistellut pikaluistelija Pekka Koskela viimeisen luistelunsa jälkeen kannusti nuorta naista. – Urheilkaa ja tavoitelkaa huippua niin pitkään kuin kipinää riittää. Lopettaminen ei ole yhden turnauksen tai treenin tulos. Opiskella ja työskennellä ehtii urheilu-uran jälkeen, oli Pekka ohjeistanut.
Isa allekirjoittaa sen, että urheilla pitää niin kauan kuin paloa riittää. Jääkiekkoilevalle naiselle pelkkä urheiluun keskittyminen ei kuitenkaan ole helppoa, koska naiset eivät Suomessa voi pelata ammatikseen. Elämiseen pitää löytyä rahoitus muualta. Isa kannustaakin jokaista nuorta urheilijaa ainakin harkitsemaan opiskelun mahdollisuutta jo urheilu-uran kuluessa.
– Esimerkiksi loukkaantuminen voi päättää uran kuin seinään. Minusta varasuunnitelman olemassaolo helpottaisi urheilun jälkeistä elämää. Lähde täysillä myös opintoihin ja anna niille mahdollisuus onnistua – asiat järjestyvät, jos haluat ne järjestää, Isa kannustaa.
Unelmia Isalla riittää. – Urahaaveeni on työskennellä sairaalamaailmassa, missä sattuu ja tapahtuu. Opintojen kuluessa on aikaa löytää itsensä sairaanhoitajana. Työuraakin voi rakentaa niin, että huippu-urheilulle on tilaa: voi esimerkiksi tähdätä urheilun mahdollistavaan päivätyöhön. Ensi vuonna haluaisin olla pelaamassa MM-kotikisoissa, mutta ehkä mielessä siintävät vielä Pekingin olympialaiset vuonna 2022. Katsotaan, mihin elämä vie!
Huippu-urheilu ja opiskelu OSAOssa ja OSUAan hakeminen
Tällä hetkellä OSAOssa noin 50 urheilevaa opiskelijaa yhdistää aamuharjoittelua ja opiskelua matkallaan lajinsa huipulle. Jos kiinnostuit, lisätietoja antaa liikuntakoordinaattori Antti Puotiniemi, p. 050 381 6911, antti.puotiniemi@osao.fi.