Laskutusosoite

Operaattori: CGI Suomi Oy
Välittäjän tunnus: 003703575029
Verkkolaskuosoite: 003709924453

Y-tunnus: 0992445-3

Vetyrekan matka Ouluun: näin valmistaudumme uuteen aikakauteen

Kuvittele vetyrekka kiitämässä pitkin Suomen maanteitä, jättäen taakseen vain vesihöyryä. Tämä ei ole enää vain tulevaisuuden haavekuva, vaan pian todellisuutta, kun OSAOlle hankitaan Suomen ensimmäinen vetyrekka. Olemme matkalla kohti uutta aikakautta ja kääntöpisteessä kohti kestävää liikennettä.

Tämä blogikirjoitus avaa vetyrekan hankinnan eri vaiheita ja investoinnin tarjoamia mahdollisuuksia. Kerron lisäksi, miten olemme valmiita ottamaan tämän merkittävän askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta ja millä tavalla vetyrekka tuo lisäarvoa oppimisympäristöille ja tutkimus- ja kehitystyöhön.

Miksi vety?

Vety on yksi lupaavimmista vaihtoehtoisista energianlähteistä raskaan liikenteen saralla. Se tarjoaa pitkän toimintamatkan, nopean tankkauksen ja nollapäästöt. Vetyajoneuvoilla on potentiaalia mullistaa kuljetusala erityisesti alueilla, joissa pitkät etäisyydet ja raskaiden kuormien siirtäminen ovat arkipäivää. Oulussa näemme vedyn ratkaisuna, joka tukee sekä alueellisia että kansainvälisiä ilmastotavoitteita.

Vedyn avulla logistiikkayritykset voivat vähentää päästöjä ja saavuttaa polttoainesäästöjä lähitulevaisuudessa, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon myös kaupallisesta näkökulmasta. Suomeen ja Ouluun kaavaillut uudet vedyn tuotantolaitokset tukevat vetytalouden kasvua ja laajempaa käyttöönottoa. Vedyn massatuotanto tulee väistämättä laskemaan vedyn hinnan kilpailukykyiselle tasolle. Vety tarjoaa täten sekä taloudellisen että strategisen edun niille logistiikkayrityksille, jotka haluavat hyödyntää päästöttömyyden kasvavaa markkina-arvoa.

Vetyrekan hankinta

Vetyrekan hankinnan suunnittelu on osa VISIOK-hanketta ja itse investointi toteutetaan VISIOP-hankkeen kautta. Molemmat hankkeet ovat Euroopan unionin osarahoittamia ja lisäksi niitä tukee Oulun kaupunki.

OSAOlle hankittava rekka tulee osaksi logistiikan sekä huollon ja kunnossapidon oppimisympäristöjämme ja tutkimusalustaa, joka palvelee opiskelijoita, tutkimusta ja yrityksiä.

Markkinoiden kartoittaminen

Euroopassa ja muissa Pohjoismaissa vetytalous ja vetyajoneuvojen käyttö ovat Suomea edellä. Tämä tarjoaa meille mahdollisuuden hyödyntää muiden kokemuksia ja välttää yleisiä sudenkuoppia. Matkamme alkoi luonnollisesti saatavilla olevien vetyrekkavaihtoehtojen kartoituksella. Keskustelut suurimpien valmistajien kuten Toyotan, Volvon ja Scanian kanssa ovat auttaneet meitä hahmottamaan markkinoiden tarjontaa ja vetyrekkojen teknisten ominaisuuksien laajaa kirjoa.

Tällä hetkellä keskitymme selvittämään, mitkä markkinoilla tarjolla olevista rekkatyypeistä vastaavat parhaiten tarpeitamme Oulun ja Pohjois-Suomen vaativissa olosuhteissa. Laajat yritys- ja yhteistyöverkostot antavat meille arvokasta tietoa, jonka pohjalta voimme tehdä harkittuja ja perusteltuja päätöksiä. Tällä huolellisella arvioinnilla varmistamme onnistuneen kilpailutuksen.

Tankkausasemahaaste

Yksi haasteistamme on vedyn saatavuus. Ratkaisuksi tähän keskustelemme väliaikaisten siirrettävien tankkausasemien mahdollisuudesta, kunnes Oulun alueelle rakennetaan pysyvää infrastruktuuria vuonna 2026. Lisäksi mobiilin vetytankkausaseman rakentamiseksi Ouluun on jätetty erillinen hankehakemus Oulun yliopiston toimesta.

Väliaikaisten tankkausasemien mahdollistamiseksi teemme yhteistyötä muun muassa Vireonin kaltaisten toimijoiden kanssa. Vireon on ilmoittanut aukaisevansa Suomen ensimmäisen vetytankkausaseman Jyväskylään tulevana kesänä. Pyrimme siihen, että vetyrekka toimii myös testialustana vedyn jakelujärjestelmien kehittämiselle Oulussa.

Vetyrekan saapuminen

Tavoitteenamme on edistää vetyrekkainvestointia tämän vuoden aikana mahdollisimman pitkälle. Kun vetyrekka saapuu OSAOlle, se otetaan heti aktiiviseen käyttöön osana oppimisympäristöjä ja opetusta.

Oulun yliopisto suunnittelee ja toteuttaa kenttäkokeita, jotka auttavat arvioimaan rekan suorituskykyä ja taloudellisuutta Suomen vaativissa olosuhteissa. Tulokset ja käytännön opit jaetaan yhteistyökumppaneille ja hyödynnetään oppimisympäristöjen kehittämisessä. Tämän lisäksi rekan toimivuutta seurataan tarkasti tutkimus- ja kehitysnäkökulmasta.

Mitä vetyrekka tuo mukanaan?

Vetyrekka on paljon muutakin kuin liikenneväline – se on investointi tulevaisuuteen ja symboli vihreän siirtymän edistämisestä. Se tuo mukanaan seuraavia hyötyjä:

  • Käytännön oppimisympäristöt: Opiskelijat voivat harjoitella vetyrekan kunnossapitoon ja käyttöön liittyviä taitoja sekä virtuaalisessa että aidossa ympäristössä.
  • Tutkimusalusta: Vetyrekka toimii alustana uusien teknologioiden tutkimiselle ja testaamiselle OSAOn, Oulun yliopiston ja yritysten tarpeiden näkökulmasta.
  • Verkostoituminen ja yhteistyö: Rekka yhdistää yrityksiä, oppilaitoksia ja tutkijoita luoden ekosysteemin, joka tukee vetytalouden kehittymistä.
  • Ilmastotavoitteiden tukeminen: Rekka mahdollistaa kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen konkreettisella tavalla vähentäen päästöjä ja lisäten tietoisuutta vihreistä teknologioista.

Yhteistyöllä edelläkävijyyteen

VISIOK-hanke ei olisi mahdollinen ilman tiivistä yhteistyötä OSAOn, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston välillä. Kolmen koulutusasteen yhdistetty osaaminen mahdollistaa uusien oppimisympäristöjen kehittämisen ja viimeisimmän tutkimustiedon tuomisen osaksi opetusta.

Hankkeen tavoitteena on lisätä alueen kilpailukykyä ja edistää kestävän teknologian kehittymistä. Vetyrekka toimii tässä lippulaivana, joka osoittaa, kuinka koulutus ja tutkimus voivat yhdistyä konkreettisiksi tuloksiksi. Lisäksi yhteistyö avaa ovia laajemmalle kansainväliselle näkyvyydelle ja kumppanuuksille.

Katse tulevaisuuteen

Tämän hankkeen kautta olemme osa suurempaa tarinaa, jossa käytännön teot kohtaavat kestävät tavoitteet. Emme vain reagoi tulevaisuuteen, vaan olemme aktiivisesti mukana sen muokkaamisessa.

Vetyrekka on alku suurelle muutokselle, joka vaikuttaa paitsi logistiikkaan myös koulutuksen, tutkimuksen ja yritysten toimintatapoihin. Se toimii symbolina yhteistyölle ja innovaatioille, jotka vievät meidät lähemmäs hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Seuraa hankkeen edistymistä ja tule mukaan rakentamaan käytännön ratkaisuja, jotka vievät meidät kohti kestävämpää tulevaisuutta. Vetyrekan matka on vasta alussa, mutta jo nyt se inspiroi meitä kaikkia. Tämä ei ole vain projekti, vaan lupaus tuleville sukupolville.

Kirjoittaja Marjaana Komi toimii OSAOlla VISIOK-hankkeen projektipäällikkönä ja on intohimoinen vetytalouden edistäjä.

VISIOK – Vihreän siirtymän edistäminen koulutuksessa on Euroopan unionin ja Oulun kaupungin osarahoittama hanke. OSAOn koordinoimassa hankkeessa osatoteuttajina toimivat Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto.

EU-lippulogo, jossa sinisen suorakulmion päällä ympyrässä 12 keltaista tähteä ja vieressä teksti Euroopan unionin osarahoittama.
Oulun kaupungin logo.