OSAO kouluttaa osaajia työelämään ja verkostoituu samalla aktiivisesti yritysten ja muiden kumppanien kanssa.
Tänä vuonna OSAO on aloittanut neuvottelut yrityspolku-yhteistyöstä parinkymmenen tekniikan alan yrityksen kanssa Oulun seudulla ja Koillismaalla. Tehokkaasti työhön –hankkeessa kehitetyssä yrityspolkumallissa toteutetaan yrityksille räätälöityjä tutkintopolkuja selkeänä tavoitteena rekrytoida opiskelijoita ja osaajia yritysten tarpeisiin.
Yrityspolkumallin edelläkävijänä Suomessa on toiminut metsäkonevalmistaja Ponsse. OSAOssa ensimmäisenä tekeillä on kumppanuus- ja yrityspolkumalli kolmeen tutkintoon: prosessiteollisuus, kone- ja tuotantotekniikka sekä tieto- ja tietoliikennetekniikka.
Yrityspolulta osaajia Telatekille
Parhaaseen vauhtiin on päästy taivalkoskelaisen konepaja Telatekin kanssa, joka järjestää yhteistyössä OSAOn ja TE-palvelujen kanssa kone- ja tuotantotekniikan perus- ja ammattitutkintokoulutuksen.
”Käytännössä ammatillisia aineita opiskellaan Telatekin tehtaalla ja tarvittaessa yhteisiä tutkinnon osia OSAOn Taivalkosken yksikössä. Ensimmäinen opiskelija on jo aloittanut Telatekilla oppisopimuksella”, sanoo OSAOn koulutuspäällikkö Esa Lahtela.
Telatekin konepajapäällikkö Ulla Mäkitalon mukaan yrityspolun rakentamiseen motivoi suuri tarve saada ammattitaitoista työvoimaa.
”Näkymät ovat positiiviset ja voisimme rekrytoida heti viidestä kymmeneen uutta ammattilaista. Jo pitkään jatkuneen yhteistyön ansiosta OSAO on tietoinen meidän rekrytointiongelmasta ja on yhdessä mietitty ratkaisuja tilanteeseen”, Mäkitalo sanoo.
Monia mahdollisuuksia Taivalkoskella
Tutun sanonnan mukaan jos vuori ei tule Muhammedin luo, Muhammed menee vuoren luo. Siitä on kyse myös Telatekin ja OSAOn yhteistyössä – tuodaan koulutus ja uudet mahdollisuudet yrityksen kotimaisemiin Koillismaalle.
”Työpaikka on se suurin houkutin, ja tavoitteena tietysti on että henkilö myös jäisi paikkakunnalle. Täällä on hyvät mahdollisuudet esimerkiksi metsästykseen ja kalastamiseen. Jos luonnossa liikkuminen kiinnostaa, Taivalkoskella viihtyy kyllä”, kertoo Mäkitalo.
OSAO on kouluttanut Telatekin tehtaalle kolme työpaikkaohjaajaa, joiden kanssa opiskelijat voivat suorittaa 10 tutkinnon osaa – toki edelleen OSAOn opettajien vahvasti ohjaamana.
”Kun saadaan luotua toimiva malli yhden yrityksen kanssa, tehdään siitä konsepti jota voidaan monistaa erilaisiin yrityksiin ja alalle kuin alalle. Dokumentoidaan vaiheet, löydetään mahdolliset hankaluudet ja pyritään poistamaan ne. Huolellisella opetuksen suunnittelulla onnistumme”, lupaa Lahtela.
Telatekin raskas konepaja Taivalkoskella sanoo varmistavansa asiakkailleen korkealuokkaiset konepajapalvelut ja alan uusimmat ratkaisut.
”Pitkäaikainen ja suurin asiakkaamme on ABB Marine & Ports, jolle teemme propulsiolaitteiden runkoja. Niitä valmistuu kahden viikon välein”, kertoo Mäkitalo.
Koulutukset käynnistyvät 17.12.2018
Kone- ja tuotantotekniikasta kiinnostuneet TE-toimiston asiakkaat, joilla on hitsausalan peruskoulutus, voivat hakeutua Telatek-polulle opiskelemaan tuotantotekniikan ammattitutkintoa levy- ja hitsaustekniikan osaamisalalle. Työvoimakoulutuksena on käynnistymässä myös kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, johon ei vaadita aiempaa ammatillista koulutusta.
Koulutukset käynnistyvät 17.12.2018 ja ne toteutetaan päiväkoulutuksina, jotka sisältävät lähiopetusta, etäopetusta ja työpaikalla järjestettävää koulutusta.
Koulutukset ovat haettavissa TE-palveluiden sivuilla: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/?locations=Oulu&announced=0&sort=1
Lue lisää Telatek-polun koulutuksista
Tuotantotekniikan ammattitutkinto, levy- ja hitsaustekniikan osaamisala »
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneautomaatioasentaja »
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, koneistaja »
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto, levyseppähitsaaja »